Omdat ik van je hou

Jarige Van het Groenewoud ***

Patrick van den Hanenberg

Het repertoire van Raymond van het Groenewoud is ruwweg te verdelen in vier categorieën: de meeslepende nummers vol hartenpijn en pathos (Je veux de l'amour), de frivole, luchtige liedjes met onverwacht scherpe randjes (Twee meisjes, door Vlamingen gekozen tot het beste Belgische nummer aller tijden), maatschappijkritische liedjes (Weg met Amerika), en de stevige recht-toe-recht-aan rocknummers (Waar ik niet tegen kan).
Vic van de Reijt heeft ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de zanger een driedubbele cd-box samengesteld met een liedje voor elk jaar. Alle genres zijn goed vertegenwoordigd, maar voor de echte fan is er slechts één nieuwtje: het zalig platte Opblaaspop: Ze ruikt niet zo lekker, maar ze doet haar job.

Met zijn twee Amsterdamse ouders en België als geboorteland kan Van het Groenewoud zich opwerpen als de Keuringsdienst der twee landen. Voor beide landen is er liefde, maar ook een stevige dosis cynische kritiek. In Total loss en Ik hou van Hollanders moet het 'land van de paaltjes' het ontgelden: Ze hebben gelijk/Ze lopen rood aan/Ze hebben gelijk/Daar komt het op aan.

Van de Reijt, die als uitgever Van het Groenewoud al een deel in de liedtekst-reeks Pluche gunde, geldt als een onvoorwaardelijke fan. Een iets meer kritische samensteller zou genoeg hebben gehad aan één of hooguit twee cd's, want vooral de simpele rocknummers komen live in een dampende, stampende zaal veel beter tot hun recht dan in de huiskamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden