Oma's BasicPhone kan alleen bellen

Product: BasicPhone (329 euro)..

Broer Scholtens

Eigenschap: mobiele telefoon zonder poespas

Oordeel: duur, maar simpel

Met de nieuwe mobiele telefoon BasicPhone kan alleen kan worden gebeld.Afgelopen week is die 'wondertelefoon' in de Jaarbeurs in Utrechtgeïntroduceerd. Op de 50plus-beurs - de doelgroep beslaat in Nederlandzo'n vijf miljoen ouderen; die hebben doorgaans dikke vingers en zienslecht.

Ideaal voor hen zijn het beperkte aantal grote toetsen en eenbeeldschermpje met flinke cijfers. Geen gekke ringtones, maar gewoonbelgerinkel - het is een telefoon zonder fratsen. Dus ook geenondoorgrondelijk menu om bij een functie te komen. Het apparaat heeft geenfuncties: geen cameraatje, geen sms- of wap-opties.

Terug naar de basis: telefoneren en gebeld worden. Het meest vergaandehightech-snufje is de voice-mail. Die is simpel te benaderen en uit tezetten.

Ouderen geven niks om een mobiele telefoon. Uit onderzoek vanCapGemini/Insead van vorig jaar blijkt dat driekwart van de ondervraagdenniets geeft om hightech-snufjes op een mobiele telefoon.

Van de Europese 55-plussers geeft 80 procent de voorkeur aan eeneenvoudige telefoon boven een geavanceerde. Ook een meerderheid van de35-plussers verkiest de eenvoud. Voor jongeren (onder 17 jaar) kan het nietcomplex genoeg zijn: slechts 7 procent wil simpel.

De ouderenbond Unie KBO biedt acht verschillende 'simpele' gsm's aanhaar leden aan. De meeste (Easy5, Compact I en II) halen hun eenvoud uitde (dure) tussenkomst van een telefooncentrale. Andere hebben hun complexetoestellen wat aangepast.

Van de acht is de BasicPhone het meest basaal. In opdracht van dekleine bel-minutenverkoper Telefoon Totaal in Nijmegen bedacht hetontwerpbureau NPK de buitenkant. Het elektronicabedrijfje Chess ontwikkeldede elektronica en software.

De telefoon oogt log omdat er naast de grote toetsen en een grootbeeldscherm ook een fors luidsprekertje in de behuizing moest, voorslecht-horenden. De telefoon ligt daardoor lekker in de hand.

Als naam werd in eerste instantie SimplePhone gedeponeerd. Vorige weekmaakte Vodafoon daar echter bezwaar tegen. De telecomreus had voor zijnnieuwe telefoon, die binnenkort ook hier te koop is, de typenaam Simplybedacht.

Telefoon Totaal haalde bakzeil, ook al was SimplePhone eerdergedeponeerd dan Simply. Giganten strijk je niet tegen de haren in. Alleconsumentenfolders en productverpakkingen met SimplePhone gingen in deprullenbak. Het werd BasicPhone. In vier dagen werd nieuw promotiemateriaalgemaakt.

Het apparaat is duur (329 euro) door de kleine serieproductie.Tienduizend per jaar hoopt het bedrijf af te zetten. Producenten als Nokiadenken in series van vele honderdduizenden.

Er kunnen Sim-kaarten van alle telefoonaanbieders in. Telefoon Totaalbiedt de BasicPhone gratis aan bij een tweejarig abonnement (15 euro permaand), met een beperkt aantal belminuten. Ouderen bellen toch weinig.

Misschien moet de alleenstaande oudere ter compensatie zijn vasteKPN-abonnement eruit gooien, meent ouderenbond ANBO. KPN verkoopt deBasicPhone ook in de Primafoon-winkels, bij wijze van proef.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden