OM: Voormalig 'treitervlogger' Ismail Ilgun wordt niet vervolgd als hij excuusvlogs maakt

Voormalig 'treitervlogger' Ismail Ilgun moet van justitie zijn eigen wapen inzetten ter boetedoening. Als Ilgun voor september excuusvlogs online zet waarin hij berouw toont voor zijn gedrag van vorig jaar in zijn woonplaats Zaandam, dan sluit het Openbaar Ministerie zijn dossier en wordt hij niet vervolgd.

Pieter Hotse Smit
Ismaïl Ilgun in één van zijn 'hoodvlogs'. Beeld .
Ismaïl Ilgun in één van zijn 'hoodvlogs'.Beeld .

Voor de Vomar in de wijk Poelenburg zorgde een grote groep jongeren vorig jaar geregeld voor overlast. Ilgun werd het gezicht ervan, omdat de vlogs die hij daar opnam een grote aantrekkingskracht hadden op jongeren. Door de lens van Ilgun is onder meer te zien hoe agenten worden geïntimideerd, op auto's wordt geklommen en een omstander klappen krijgt.

Ondanks dat Ilgun (20) zelf geen geweld heeft gebruikt, verwijt het OM Noord-Holland hem opruiing, belediging van het openbaar gezag en smaadschrift. Zo deed raadslid Juliëtte Rot vorig jaar aangifte van intimidatie nadat Ilgun voor de draaiende camera van RTV Noord-Holland dwingend verhaal kwam halen over haar negatieve opmerkingen aan zijn adres in het praatprogramma Pauw.

Excuses

Op het hoogtepunt van de onrust in Zaandam sprak premier Rutte in september van 'tuig van de richel', werd een samenscholingsverbod afgekondigd voor de Vomar en belandde Ilgun met drie vrienden kort in de cel. Nog diezelfde maand kwam hij met zijn excuses op Facebook voor 'dom gedrag'. 'Dit had nooit zo ver moeten komen', schreef hij in een warrig bericht. 'De jongens en ik hebben dit nooit gewild. We zijn jong en onervaren. We weten niks van het televisieleven of media. We hebben fouten gemaakt die we konden vermijden, maar die zijn eenmaal gebeurd.'

In de Volkskrant is hij later ook kritisch op mensen die hem veroordelen. Zo wil hij sorry horen van Rutte: 'Wat hij over mij heeft gezegd, is niet premierwaardig'. Ook spreekt Ilgun van racisme. Hij heeft het gevoel dat de haat die hij oproept meer met zijn Turkse afkomst te maken heeft dan met zijn controversiële filmpjes. Hij herhaalt dat hij soms fout zat, maar de media hebben volgens hem van een mug een olifant gemaakt.

Pluspunten

De officier van justitie, met wie Ilgun maandag op zitting sprak, prijst hem desondanks voor het berouw dat hij toonde, maar verwacht meer. Behalve een excuusvlog voor de bewoners van Poelenburg en de politie, moet hij ook excuusgesprekken gaan voeren met 'de mensen die vorig jaar door hem zijn gekwetst en getroffen'.

Ilgun wilde maandag niet zeggen of hij aan de voorwaarden van het OM gaat voldoen. Zijn management bij platenlabel Top Notch, waar hij door zijn treitervlogs een contract verdiende, laat weten dat ze dit 'morgen met hem bespreken'.

Inmiddels maakt Ilgun ook vlogs voor het AD, wat hem pluspunten opleverde bij justitie. 'Het OM wil met deze afdoening de positieve weg die de vlogger inmiddels is ingeslagen benadrukken. Zijn bekendheid zet hij al enige tijd op een goede manier in voor de maatschappij. Zo maakt hij vlogs over achterstandswijken die hij op een positieve manier in beeld probeert te brengen.'

Meer dan alleen die 'treitervlogger'
Ilgun heeft het gevoel dat de haat die hij oproept meer met zijn Turkse afkomst te maken heeft dan met zijn controversiële filmpjes, zei hij in oktober vorig jaar in een interview met de Volkskrant. 'Al maak ik filmpjes met miljoenen vrolijke kinderen, dan nog zal ik worden gehaat.'

'Waarom geeft de krant deze types een podium?'

Naar aanleiding van het interview boog ombudsvrouw Annieke Kranenberg zich over de vraag waarom de Volkskrant Ilgun een podium gaf.

In de 'treitervlogwijk' vliegen de eieren in het rond
De politiebond wil meer en duidelijker bevoegdheden om te kunnen optreden tegen probleemjongeren. In de Zaandamse wijk Poelenburg vlogen de eieren in het rond.

Feelgoodsausje van Ismail Ilgun smaakt soms iets te zoet
Deze week kwam de tweede aflevering online van Achter Buurten, de AD-videoreeks van voormalig treitervlogger Ismail Ilgun. Bij de lancering eind april kostte de serie de krant binnen een paar dagen zeventig opzeggingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden