OM: tbs en celstraf voor webcamhacker

De zaak-Jaïr M.

Via spionagesoftware wist Jaïr M. de computers van zo'n tweeduizend gebruikers over te nemen. Donderdag stond hij voor de rechter in Rotterdam.

Beeld anp

Jaïr M., de Rotterdamse hacker die op afstand tweeduizend computers overnam en zo onder meer blote meisjes bespiedde, hoorde donderdag in de rechtbank tbs tegen zich eisen. Zijn behandeling wordt een zaak van lange adem, denken psychologen.

'Tbs? Dat klinkt zo... negatief', stamelt M. (19), als hij hoort wat het advies is van de psychologen die hem hebben onderzocht. 'Past dat wel bij me?'

Het Openbaar Ministerie vindt van wel. Het eist 137 dagen gevangenisstraf - de periode die M. al in voorarrest heeft uitgezeten - plus een verplichte psychiatrische behandeling. Onder voorwaarden, dat wel, wat betekent dat hij thuis kan blijven wonen en zijn vwo kan afmaken.

Volwassenstrafrecht

Advocaat Jaap Spigt noemt de eis te zwaar. Hij vindt het vreemd dat er volwassenstrafrecht is toegepast op een jongen die eigenlijk nog niet volwassen is. En tbs vindt hij stigmatiserend. Volgens hem is een voorwaardelijke gevangenisstraf voldoende stok achter de deur. Met als voorwaarde dat M. wordt behandeld.

Want daar is iedereen het wel over eens - de hacker incluis. 'Het rationele en het emotionele, dat ligt bij mij gescheiden', zegt hij donderdag tegen de rechter. Het hacken was een obsessie voor de scholier, die tijdens de zitting enthousiast uitlegt hoe de door hem gebruikte computerprogramma's werken. 'Je probeert iets uit en het werkt. De fascinatie was zo overweldigend dat ik niet dacht: mag dat eigenlijk wel.'

M. hackte onder meer de computer van een hem onbekend 16-jarig meisje, en kon via de camera zien hoe zij masturbeerde op bed. Hij zette het op Facebook, waar al haar vrienden het konden zien en filmde vervolgens ook haar reactie toen zij ontdekte wat er was gebeurd. Hij bewaarde die beelden in het mapje gold/whenvideowentonline.

Syndroom van Asperger


Kijk eens naar de monitor, zegt de rechter.

'Moet ik het echt gaan zien?', vraagt M.

En dan ziet hij hoe het meisje haar hand voor haar mond slaat, als ze ziet wat M. heeft gedaan.

'Toen je dat voor het eerst zag, wat dacht je toen', vraagt de rechter. M: 'Ja, die is geschrokken, dacht ik. Ik voelde er verder niets bij.'

Zo is M. Hij haalde via zijn remote administration tools (rats) bijna 42 miljoen foto's en duizenden video's binnen. Twee jaar lang, zes uur per dag, was hij bezig met kijken, categoriseren, opslaan. 'Ik was vooral bezig met het binnentrekken van informatie. Ik hield me niet bezig met de persoon achter de computer.'

Maar waarom, vraagt de rechter, zet je zoiets dan op Facebook en verwoest je het leven van een onbekende? 'Ik heb er veel over nagedacht', zegt M., 'maar ik kan er gewoon niet op komen.'

Volgens de psychologen die hem hebben onderzocht, is hij heel intelligent en heel beleefd. Hij is geen pedo, heeft geen seksuele stoornis. Maar het ontbreekt hem dermate aan empathisch vermogen, dat hij 'blijvend gehandicapt is in de omgang met andere mensen'. Hun conclusie: het syndroom van Asperger.

Tijdens een pauze verslikt zijn advocaat zich in een broodje. M. biedt meteen zijn flesje water aan. 'Jaïr is de enige van mijn cliënten die mij ooit vanuit de gevangenis een kerstkaart heeft gestuurd', zegt Spigt.

De uitspraak volgt over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.