Olympische Spelen op tv, misschien

Mikt Nederland bij de Olympische Spelen op een plek bij de eerste tien van het landenklassement, de inzet van de NOS is weinig minder ambitieus....

Gijs Zandbergen

Zelfs het gewone Journaal (acht man), en het Jeugdjournaal (twee man) sturen een ploeg naar de hoofdstad. De gezamenlijke inspanningen moeten bij elkaar 240 televisie, 227 uur radio, en 408 uur live streams op internet en mobiele telefoon opleveren. Dan zijn de 163 pechvogels die in Hilversum achterblijven voor ondersteunend werk, niet meegerekend.

Wat de buitenlandse omroepen uitgeven, weet de NOS niet. Wat betreft Nederland blijft het antwoord beperkt tot een gemompeld ‘enkele miljoenen’ en ‘dat komt in het financiële jaarverslag’. Uitvoerend producent Monique Hamer legt uit dat de European Broadcasting Union (EBU) de onderhandelingen met de Chinezen voert en collectief zaken en faciliteiten inkoopt, waarna ze worden verdeeld en doorverkocht aan de aangesloten landen.

Haar indruk is dat de Chinezen goed kunnen improviseren en ook wel iets massaals kunnen organiseren, maar dat het niet te ingewikkeld moet worden. Hamer: ‘Gebruikelijk is dat we bij de Olympische Spelen twee jaar tevoren beginnen te praten en te regelen. Ik denk dat we met de Chinezen vijf jaar te laat zijn begonnen. We hebben bijvoorbeeld nog geen telefoonnummers en of het met de hotels goed zit, durf ik ook niet te zeggen. De Chinezen zeggen evenmin dat het allemaal in orde komt. Ze zeggen gewoon niks. Soms is er opeens iemand anders op een positie benoemd. Kun je alles opnieuw uitleggen.’

Het Holland Heineken House, waarvandaan radio en tv hun programma’s gaan presenteren, ziet er in elk geval nog behoorlijk under construction uit, blijkt uit de beelden die Mart Smeets daar in mei maakte. Smeets is de uitverkoren man om verslag te doen in Peking. Zijn sidekick zal afwisselend oud-schaatser Bart Veldkamp zijn en de in China woonachtige voormalige tafeltennisster Bettine Vriesekoop.

Het wielrennen wordt een klus voor Herbert Dijkstra (televisie) en Gio Lippens (radio). Wie zich niet voor zwemmen of fietsen interesseert, maar juist op dat moment wil kijken naar handboogschieten of gewichtheffen, is aangewezen op de NOS-internetsite.

Het tv-gebouw voor de Spelen was op 4 juni nog in aanbouw. (AP) Beeld
Het tv-gebouw voor de Spelen was op 4 juni nog in aanbouw. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden