Drama

Olivier etc.

Waaier van emoties en stemmingen

Ronald Ockhuysen

Olivier springt pardoes in het water. Hij was met zijn kersverse liefje Carola op weg naar haar huis, maar onderweg besluit hij de dwaas uit te hangen.

Hij wil en kan zich niet binden aan de conservatoriumstudente. Olivier gaat er namelijk vanuit dat hij de dertig niet haalt. Want door een aangeboren hartafwijking is zijn levensverwachting minimaal.

De low-budgetproductie Olivier etc. is het speelfilmdebuut van Sander Burger, die enkele jaren geleden als producent afstudeerde aan de Filmacademie. Burger werkte tijdens de voorbereiding op zijn eersteling nauw samen met hoofdrolspeler Dragan Bakema. Dat is goed te merken: Olivier etc. is vooral een acteursfilm geworden.

Bakema krijgt ruim baan om het getroebleerde leven van Olivier vorm te geven. Van een uitbundige en wilde jongen verandert hij, na een operatie die hem tot een gezond mens maakt, in een tobber. Een man die zich geconfronteerd ziet met een leven dat compleet anders is dan hij jaren heeft gedacht.

Cameraman Sal Kroonenberg zit Bakema voortdurend op de huid. Hij volgt hem tijdens nachten in disco's en kroegen, en ook zijn twijfel en schuldgevoelens worden tot in detail in beeld gebracht. Als gevolg hiervan is de nadruk gaandeweg te veel op het acteren komen te liggen, op de hoofdrolspelers die een waaier laten zien van emoties, gevoelens en stemmingen. Met als resultaat een film die oogt als een toneelmatige exercitie.

Olivier etc. is een hoopgevend debuut van een stel makers die zonder geld een nette film hebben afgeleverd. Maar de producent had vaker met de vuist op de tafel mogen slaan en de regisseur en zijn acteurs tot meer rust moeten manen. Met minder uitgespeelde scènes en meer stiltes had deze productie alleen nog maar aan kwaliteit gewonnen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden