tv-recensieYasmina Aboutaleb

Olcay Gulsen ontpopt zich tot een heuse Florence Nightingale in ‘BN’ers in het ziekenhuis’

null Beeld

Vooral de rustige en respectvolle houding van de stagelopende BN’ers valt op.

Yasmina Aboutaleb

Vorig jaar rond deze tijd stonden Nederlanders te applaudisseren voor de zorg. Maar als er iets is wat we het afgelopen jaar geleerd hebben is het: klappen is mooi, maar thuisblijven is beter. Want een jaar later is de zorg nog altijd onderbemand en overwerkt. We hebben het Ernst Kuipers en Diederik Gommers, de mannen die in het Erasmus MC in Rotterdam over het aantal ic-bedden gaan, eindeloos vaak horen zeggen in de talkshows. Waarom zou je dan in hemelsnaam als ziekenhuis in deze tijd je personeel een maand lang belasten met een cameraploeg en een viertal BN’ers?

Dat was mijn eerste reactie bij de aankondiging van SBS6-programma BN’ers in het ziekenhuis: leren van de helden. De bekende Nederlanders in kwestie zijn Olcay Gulsen, Isa Hoes, Monic Hendrickx en Richard Groenendijk (ook bekend van zijn coronahit Tebbie nou op je muil?!). Terwijl het tekort aan stageplekken door de crisis toenam, liepen de BN’ers een maand lang stage in het Erasmus MC.

Ernst Kuipers, inmiddels bekender dan sommige van de deelnemende BN’ers, heette het viertal welkom in het ziekenhuis. Groenendijk: ‘Dat was wel grappig. Je denkt dat je die man heel goed kent, omdat-ie elke avond bij Jinek zit.’ Kuipers vertelde dat de BN’ers konden laten zien hoe mooi en belangrijk het werk in de zorg is. Ook op de website van ziekenhuis spreekt hij van een ‘weloverwogen beslissing’ om ‘in een bijzondere tijd’ mee te doen aan het programma. En: ‘Een prachtige mogelijkheid om een breed publiek kennis te laten maken met dit mooie vak.’

Olcay Gulsen wast een patiënt op de recovery-afdeling. Beeld SBS6
Olcay Gulsen wast een patiënt op de recovery-afdeling.Beeld SBS6

Tijdens het kijken van de tweede aflevering – in de eerste deed het viertal een spoedcursus verpleegkunde – viel de rustige en respectvolle toon op. De stagiairs wilden graag leren van de professionals en iets voor de patiënten betekenen. Ze benadrukten dat het erom ging de zorg ‘in the picture’ te zetten. En dat gebeurde ook. De verpleegkundigen werden aan de kijkers voorgesteld en mochten in interviews terugblikken op het werk van de BN’ers.

Vooral Olcay Gulsen ontpopte zich tot een heuse Florence Nightingale. Waar de anderen vooral druk waren met emotionele support aan hun patiënten (Richard Groenendijk troostte twee kankerpatiënten), verschoonde zij zonder blikken of blozen een buikwond, leegde ze een katheterzak en waste ze het geslachtsdeel van een patiënt. En dat terwijl ze van tevoren had gezegd smetvrees te hebben. Ze kon het zelf ook niet geloven. ‘Dat is wat er gebeurt als je dat uniform aantrekt. Je doet het gewoon.’

BN’ers in het ziekenhuis blijkt een realistisch en boeiend programma. Maar of de kijkers hierdoor het zorgvak zullen overwegen? Aan het Erasmus MC zal het in ieder geval niet liggen, dat heeft online al een aanmeldpagina voor de kijkers aangemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden