Taalgebruik!Woord van de week

Oké, doen we een spebi met wat biba?

Dialect, jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend(e) (reeks) woord(en).

Djuna Kramer

U kunt weer op het terras zitten en daar hoort bij dat u – gewild of ongewild – meeluistert met andermans borrelpraat. Na maandenlang weinig onder vreemden te zijn geweest, kan dat even wennen zijn. Soms hoort u bijvoorbeeld dingen die nauwelijks te volgen zijn. Hadden die twee studentikoze types het nou net over een situ die echt biza was en die leidde tot esca?

Het loopt de spuigaten uit met de afko’s in het corporale jargon. Alsof woorden als inspi en ari (arelaxed) nog niet erg genoeg waren, kun je nu ook iemand horen zeggen dat hij in quara moest met zijn quarrel (quarantainescharrel) of dat hij blij is dat de avklo is opgeheven.

Het Instagramaccount @ballenbingo verzamelt afgeluisterde uitspraken van ‘corpsballen en andere elitetypes’. Die variëren van heerlijk wereldvreemd (‘AZC, welke vereniging is dat?’) tot te grof om hier over te schrijven. En steeds weer komt die tenenkrommende afko-taal terug (‘omg, deze avo is heerlie’).

Maar goed, terug naar dat terras. Daar kunt u dus zomaar iemand horen vragen om een spebi. Dat is geen Duits mixdrankje à la spezi, maar een afko voor speciaalbier. Eén term voor al het bier dat geen pils is, en die dan ook nog afkorten: Hollandse efficiëntie ten top.

‘Ik vraag me af wat studenten doen met alle tijdwinst door die afkortingen’, zei de oprichter van @ballenbingo tegen Het Parool. Tsja, spebi drinken op het terras bijvoorbeeld. Portie biba erbij?

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden