Ogenschijnlijk luchtig lunchtheater toont maakbaarheid van de mens

Ogenschijnlijk luchtige dialogen en komische, schrijnende situaties in een zorgvuldige regie van Warre Simons. De maakbaarheid van de mens, seksuele aberraties, westerse arrogantie versus armoede; het wordt allemaal aangestipt in Calcutta, vastenavond.

Hein Janssen
'Het echtpaar Wies (Elsie de Brauw) en Kick (Kees Hulst) Scheephuizen neemt zijn intrek in Hotel Presidency in Calcutta.' Beeld Ben van Duin
'Het echtpaar Wies (Elsie de Brauw) en Kick (Kees Hulst) Scheephuizen neemt zijn intrek in Hotel Presidency in Calcutta.'Beeld Ben van Duin

De doordringende geur van curry, meteen als je het theaterzaaltje binnenkomt. Dat schept alvast een exotisch sfeertje. Daarna komen de drie personages op, bepakt en bezakt. Op een simpele draaischijf zijn een paar hotelkamers nagebouwd.

Het echtpaar Wies (Elsie de Brauw) en Kick (Kees Hulst) Scheephuizen neemt zijn intrek in Hotel Presidency in Calcutta, zijn zus Zus is meegekomen. In de lunchvoorstelling Calcutta, vastenavond van Robert Alberdingk Thijm (A'DAM & E.V.A., Motregenvariaties) wordt al snel het doel van dit reisje duidelijk: Wies zal in India een gezichtstransplantatie ondergaan. Niet om mooier te worden; ze krijgt het gezicht van een overleden Indiaas meisje. Kick blijkt zo zijn voorkeuren te hebben. Wat dat betekent, is tamelijk shocking.

Calcutta, vastenavond (theater)

Door: Bellevue Lunchtheater
Tekst: Robert Alberdingk Thijm
Regie: Warre Simons
24/3, Theater Bellevue Amsterdam, t/m 7/4

In Calcutta, vastenavond stipt Alberdingk Thijm nogal wat onderwerpen aan. De maakbaarheid van de moderne mens, seksuele aberraties, westerse arrogantie versus armoede en dat soort zaken. Dat alles verpakt in ogenschijnlijk luchtige dialogen en komische situaties die soms ook erg schrijnend en ongemakkelijk zijn. Warre Simons heeft in dat draaidecor een paar verrassende effecten bedacht en de spelers zorgvuldig geregisseerd.

Elsie de Brauw (zij lijkt hier erg op Isabelle Huppert) is formidabel als Wies. Kees Hulst (hij lijkt dan weer op John Cleese) acteert volkomen over de top een doodenge man en is daardoor juist erg grappig. Marisa van Eyle is schattig goedgelovig. Haar medemenselijkheid is even lief als stuitend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden