Officier eist tegen conservator 2,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Haag tegen de voormalige conservator van het Legermuseum in Delft dertig maanden celstraf geëist, waarvan acht voorwaardelijk....

Van onze verslaggever Rob Gollin

Volgens officier van justitie mr C. van Dam is de rechtsorde geschokt door de diefstal van zo'n duizend prenten, tekeningen en schilderijen uit de bibliotheek van de instelling, en de daarmee gepaard gaande vernielingen binnen de collectie.

De conservator, Alexander P. (37) uit Leiden, heeft bekend dat hij de afbeeldingen gedurende enkele jaren uit boekwerken scheurde of sneed, en ze doorverkocht aan bekenden. Zijn belangrijkste afnemers waren zijn buurman en een kunsthandelaar uit Leiden.

Op de zitting verklaarde P. dat de verkoop hem zo'n 45 duizend euro opleverde. Het was eenvoudig de buit mee te smokkelen. Hij stopte de afbeeldingen in een plastic tas of rolde ze op in een koker, en liep ermee de deur uit. Hij benutte geregeld de weekeinden om werken te verzamelen.

De officier noemde het 'op zijn zachtst gezegd uiterst wrang' dat uitgerekend de functionaris die was belast met inventarisatie van het bezit er met de spullen vandoor ging. 'Het vertrouwen is beschaamd'.

De suggestie om P. een taakstraf op te leggen, wees Van Dam af. 'Dat is voor dit soort feiten niet het goede signaal.' Hij vroeg ook een verbod van zes jaar om het beroep van conservator uit te oefenen. Volgens advocaat mr. A. Baumgarten is terugkeer toch nooit meer aan de orde. 'Mijn cliënt is afgebrand in de kunstwereld. Dit hoofdstuk is gesloten.'

Volgens de verdachte maakten andere medewerkers zich ook schuldig aan diefstal. Op de lijst van vermissingen staan prenten waarvan hij beweert dat hij ze zeker niet heeft gestolen. 'Ik ben van mening dat ik niet de enige was die uit de pot heeft gesnoept.'

Hij gaf de ontvreemding toe van vijf schilderijen, enkele tientallen aquarellen en schetsen en zo'n vijfhonderd prenten. Het Legermuseum mist negenhonderd prenten en twintig schilderijen. Speurders zijn ook gestuit op een boek, waarin schuim was gespoten om het op dikte te houden. P. zei daar niets van af te weten.

Directeur G. Groenendijk reageerde afhoudend op de beschuldiging. 'Zoiets kan je argwanend maken. Maar daarmee is het nog geen feit.'

Psychiatrisch onderzoek wees uit dat de conservator 'licht verminderd toerekeningsvatbaar' was. Er is sprake van een 'aanpassingsstoornis met angstige en depressieve elementen'. Hij verklaarde dat hij stal om met geld waardering en bescherming van zijn omgeving te behouden.

Een aanklacht wegens het bezit van kinderporno kreeg geen vervolg. Justitie vroeg vrijspraak, omdat niet vaststaat dat enkele tientallen afbeeldingen met opzet op zijn computer zijn gezet.

Microfoons ontdekt

in Jackson-zaak

ANP

LOS ANGELES

De autoriteiten in Californië hebben microfoontjes gevonden bij het politiedistrictsbureau waar de Amerikaanse popster Michael Jackson is verhoord.

Volgens de politie heeft een journalist geprobeerd rechercheurs af te luisterren op de dag dat de 'King of Pop' zichzelf meldde voor verhoor. De microfoontjes werden ontdekt vlak bij plaatsen waar de rechercheurs vaak even pauzeren en die niet openbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden