Column Tv-recensie

Of en hoe het relatiereddingsrecept werkt, blijft voor de kijker tot nu toe helaas verborgen

Of de stellen in Seven Year Switch gebaat zijn bij het programma moet nog blijken, maar slechter kon het toch al niet gaan.

Er zijn vast verschillende reddingsplannen die je kunt inzetten, als je huwelijk dor en uitgebloeid lijkt. Je kunt, zoals Jeroen deed bij zijn Inge, een ultimatum stellen door een roos op tafel te zetten die binnen een jaar verwelkt: zit er voor alle rozenblaadjes zijn gevallen nog steeds geen verbetering in de seksloze situatie, dan is het exit Inge. Een beetje Belle en het Beest, maar dan gewoon heel naar. Je kunt ook, met misschien iets meer slagingskans, meedoen aan Seven Year Switch, het RTL-4-programma waarin stellen ruilen van partner. Vanzelfsprekend moet dat gebeuren op het tropische Curaçao.

Was het een vermomde versie van Temptation Island?, vroegen kijkers zich af toen in aflevering 1 bleek dat er voor de tijdelijke stellen samen één slaapkamer was voorzien. Of toen de plotselinge partners Roval en Monique het wel erg enthousiast met elkaar eens leken over de hygiëne in het huishouden. Maar nee hoor, niks Temptation, Roval en Monique werden al gauw het meest licht ontvlambare duo op tv.

Monique is in het dagelijks leven met Marcel, met wie ze verklaarde na 17 jaar nog elke dag seks te hebben. Begrijpelijk dus dat ze wat korzelig is nu ze Marcel moet missen, maar tijdelijke partner Roval wordt het wel erg lastig gemaakt. Zo moet hij zijn schoenen van Monique in het gangetje zetten. Nou goed dan, in de garderobe mag ook. De gemoederen liepen hoog op in aflevering 3, toen taalpurist Monique Roval er fijntjes op wees dat hij het verschil tussen kennen en kunnen niet kende. Logisch, ‘als jij een kaulo-domme grammaticale fout maakt!?’

Maandag in aflevering 4 loopt de emmer bij Roval over als Monique hem vertelt hoe hij de erwtjes het beste af kan gieten. Roval doet dat op zijn eigen manier. ‘Kijk, nu is alles nat’, wijst Monique daarop triomfantelijk naar een schaal natte erwten. ‘Wil je ’t droog hebben?’, vraagt Roval. ‘Nee, dat hoeft nu niet meer.’ Of dit proces heilzaam is voor hun huwelijk thuis? ‘Ik heb niet het idee dat Roval iets leert’, zegt Monique. ‘Ik zie hem niet groeien.’

Of en hoe het relatiereddingsrecept werkt, blijft voor de kijker tot nu toe helaas verborgen, maar ach, slechter kon het toch al niet gaan. Psycholoog Irma van Steijn en relatietherapeut Jeroen Stek maken niet altijd concreet wat er nou precies bevorderlijk is aan de opdrachten die de koppels moeten uitvoeren.

Wel leuk: Irma en Jeroen geven de kijker de om onduidelijke redenen ‘schoonmoedertechniek’ genoemde methode mee, om tips voor uw partner in een zacht wollen dekentje af te leveren. Volgens de specialisten gaat kritiek er daarmee in als koek. Samengevat: begin met een complimentje (‘Ik waardeer dat je zo hard werkt’), en ga dan zonder een ‘maar’ over naar uw kritiekpunt (‘en ik vind het jammer dat je me liet zitten met de stamppot’). Maar geen ‘maar’ zeggen is natuurlijk net zo moeilijk als een dag lang geen ‘en’ zeggen. Ik wens alle stellen veel sterkte, maar ik hoor na afloop wel of er nog iets is opgebloeid tussen Jeroen en Inge. 

Beeld uit Seven Year Switch.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden