Oeuvreprijs BKVB voor René Daniëls

Fonds BKVB keert 240.000 euro aan kunstprijzen uit...

Amsterdam Kunstenaar René Daniëls heeft de Oeuvreprijs Beeldende Kunst van het Fonds BKVB toegekend gekregen, goed voor een geldbedrag van 40.000 euro. Daniëls werd in de jaren tachtig bekend met zijn schilderijen waarin poëzie een belangrijke rol speelt.

Het Fonds BKVB – dat subsidies uitkeert aan individuele kunstenaars – reikt om het jaar drie oeuvreprijzen uit in de categorieën beeldende kunst, vormgeving en architectuur. Dit jaar was er bij wijze van uitzondering een extra prijs beeldende kunst, waardoor er in totaal vier keer 40.000 euro te verdelen viel. De extra prijs is voor fotograaf Ad van Denderen.

Voor architectuur gaat de oeuvreprijs naar Wim Quist, architect, hoogleraar en in de jaren zeventig rijksbouwmeester. Quist werkte mee aan gebouwen als het Kröller Müller Museum in Otterlo en museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Industrieel ontwerper Bruno Ninaber van Eyben kreeg de Oeuvreprijs voor Vormgeving. Hij ontwierp onder meer de Nederlandse euromunt. Het Fonds BKVB maakte gisteren ook nog de winnaars bekend van de Benno Premselaprijs (Droog Design) en de Prijs voor de Kunstkritiek (Hugues C. Boekraad), beide eveneens goed voor 40.000 euro. De prijzen worden 25 januari uitgereikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden