NieuwsJ.D. Salinger

Oeuvre Salinger verschijnt ook als e-book

Een meer dan een halve eeuw oud oeuvre, hoeksteen van de moderne Amerikaanse literatuur, zal dan eindelijk als e-book verkrijgbaar zijn. 

Beeld Volkskrant Fotoredactie

Uitgever Little, Brown publiceert deze week digitale edities van vier boeken van de in 2010 overleden schrijver J.D. Salinger, die in 1951 doorbrak met zijn debuutroman The Catcher in the Rye. Daarna volgden Nine Stories (1953), Franny and Zooey (1961) en Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction (1963). Twee jaar later verscheen nog het verhaal Hapworth 16, 1924 in The New Yorker en daarna dook de schrijver onder. Hij zou tot aan zijn dood hebben doorgeschreven, maar geen letter meer prijsgeven, geen interview geven en niet meer in de openbaarheid verschijnen. Door zijn literaire kluizenaarschap groeide zijn reputatie alleen maar - en daarmee de speculaties over het ongepubliceerde werk.

In een interview met The New York Times ter gelegenheid van de publicaties van de e-books liet zoon Matt Salinger (59), die via de J.D. Salinger Literary Trust de nalatenschap van zijn vader bewaakt, weten dat hij bezig is met de voorbereiding van de publicatie van tot op heden ongepubliceerd werk. J.D. Salinger noemde in een vroeg interview zelf de publicatie van zijn werk ‘een verschrikkelijke inbreuk op zijn privacy‘.

Zonder dat hij al te veel loslaat, blijkt uit het interview met zoon Matt dat er veel meer werk is en dat het net als het werk uit de jaren vijftig en zestig draait rondom de leden van de hoogbegaafde familie Glass: ‘Ja, hij is blijven doorschrijven en er is heel veel materiaal en ja, het zal worden gepubliceerd.’ En hoewel Salinger een verklaard tegenstander was van elke andere vorm van publicatie dan de bestaande boekuitgaven, is het duidelijk dat de elektronische uitgaven de connectie met de jongste generaties lezers moeten waarborgen. 

Het ongepubliceerde werk zou ergens in een opslag liggen tussen Connecticut, waar zoon Matt woont, en het huis van weduwe Colleen Salinger in New Hampshire. Matt Salinger is sinds 2012 bezig om het werk van zijn vader klaar te maken voor publicatie. Een deel van dit werk bestaat uit het overtypen van de vele handgeschreven pagina‘s in het archief.

Matt Salinger meldt in het interview dat hij ook regelmatig aanbiedingen binnen krijgt om het werk van zijn vader te bewerken tot toneelstukken, films en series - of te gebruiken om draagtassen mee te bedrukken. Maar voorlopig wordt er, in de geest van zijn vader, nee gezegd tegen elk voorstel. 

Author J.D. Salinger, best known for Catcher in the Rye.Beeld Bettmann Archive

J.D. Salinger overleed in 2010 op 91-jarige leeftijd. In zijn postuum noemde Hans Bouman Salinger een auteur die beroemd was om zijn beknopte maar meesterlijke oeuvre én om de ijzeren consistentie waarmee hij zich afschermde van elke vorm van publiciteit. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden