Oer-Hollanders in Siberië

Nederland zoekt zijn nationale identiteit, De Groene Amsterdammer vond haar in Siberië. Daar leeft een 'verloren stam' van Nederlanders die door een gril in de geschiedenis in de Siberische taiga terechtgekomen is....

Rijs moet archieven en bibliotheken in om hun verhaal te ontdekken.Zijn zoektocht leidt tot de conclusie dat het hemelse vaderland eenonbereikbare utopie is. 'Het is een plaats die we zoeken terwijl we wetendat we hem nooit zullen vinden.' Dat is een mooi uitgangspunt voor decommissie die de canon van Nederland mag vastleggen.

Toen Nederland nog blank was en veilig en er nog geen enkeleidentiteitscrisis was te bespeuren, was het bijna vanzelfsprekend dat eenboef harder werd aangepakt als hij niet uit Wassenaar kwam, maar uit eenwoonwagenkamp. Dat geldt nu nog steeds, alleen zijn het de allochtonecrimineeltjes die zwaarder gestraft worden dan hun blanke beroepsbroeders,constateert Vrij Nederland op basis van een proefschrift van de criminologeMieke Komen. Zij ontdekte aan de hand van 241 rechtbankdossiers dat jongeallochtone verdachten gemiddeld 53 dagen langer in de gevangenis zitten.Volgens haar is dat te wijten aan gedragsdeskundigen die de rechtbankvoorlichten. Hun werkwijze is gebaseerd op een welbespraakte blankesamenleving zoals die veertig jaar geleden bestond. Allochtone jongeren vannu zijn minder goed gebekt en dat schaadt de interactie met deskundigen,die vervolgens persoonlijkheidsrapporten schrijven die uitmonden inzwaardere straffen.

Volgens klinisch psycholoog Corine de Ruiter van het Trimbos-instituutwordt er flink gebeunhaasd door gedragsdeskundigen. Sommigen doenrapportages er als een klusje bij. 'De situatie is bij de wilde spinnenaf.'

Wie ze in elk geval moeten opsluiten, zijn die lui van de Taalunie,vindt hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier. Voor straf moeten die derest van hun leven 'Blijf van de taal af' schrijven. Want de taal verandertopnieuw: vanaf 15 oktober is de dronkelap een dronkenlap. Elsevier zettealle wijzigingen sinds 1804 op een rijtje en concludeert dat al diehervormingen nooit hebben geleid tot betere spelvaardigheid. De jeugd zalhet sowieso worst wezen, dat nieuwe Groene Boekje. Die spelt gewoon op zijn eigen fonetische wijze: W8 FF, SgATjuHz!

Dat doet ze dan vooral met chatprogramma's en in weblogs, volgens HP/DeTijd de elektronische etalage van het 'exhibitionistische ik'. In Apeldoornwordt zelfs een granieten monument gebouwd dat al dieinternet-ontboezemingen voor eeuwig traceerbaar moet maken.

Bard van de Weijer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden