Oekraïne geeft teruggevonden doeken Westfries Museum nog niet terug

De vier gestolen 17de-eeuwse schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn die in april in Oekraïne zijn teruggevonden, blijven voorlopig nog daar. Oekraïne wil de doeken nog niet teruggeven, zo bevestigt een woordvoerder van het museum een bericht in De Telegraaf donderdag. De schilderijen werden in 2005 gestolen.

Schilderij, Jacob Waben, Vrouw Wereld, 1622.Beeld anp

Het museum heeft de feestelijke terugkomst die gepland stond voor begin september op de lange baan geschoven, nu Oekraïne een eigen onderzoeksteam heeft gezet op de identificatie van de topstukken.

Het museum heeft hiervoor veelal eeuwenoude documenten moeten aanleveren om te bewijzen dat de schilderijen uit Hoorn komen. Sindsdien is het stil, waardoor het museum in grote onzekerheid verkeert over wanneer de werken terugkeren. De vier werken maken deel uit van in totaal 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum werden gestolen.

Roofkunstjager Arthur Brand, die door het museum was ingehuurd om te proberen de doeken op te sporen, bevestigde in april al dat het echt ging om de belangrijkste stukken uit de gestolen collectie: 'Boerenbruiloft' van Hendrick Boogaert, 'Keukenstuk' van Floris van Schooten, 'De Terugkeer van Jephta' en 'Vrouw Wereld', beide van Jacob Waben. Later, in mei, dook nog een schilderij op; Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater. Een inwoner van Oekraïne had het schilderij met echtheidscertificaat te goeder trouw gekocht. Hij zei bereid te zijn het schilderij zonder verdere voorwaarden terug te geven aan het museum.

Reconstructie

Met grof geweld wordt het Westfries Museum beroofd van zijn belangrijkste werken. Tien jaar blijft het stil. Dan biedt een Oekraïens gevechtsbataljon de collectie aan en reist expert Arthur Brand af naar Kiev. Reconstructie van een schimmig steekspel (+).

Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, Arthur Brand, specialist in kunstcriminaliteit en Yvonne van Mastrigt, burgemeester van Hoorn, gaven in 2015 uitleg over de toenmalige stand van zaken tijdens een persconferentie over de in 2005 gestolen kunst uit het museum.Beeld anp

Onduidelijk

Het is nog niet duidelijk waar de eerste vier schilderijen werden teruggevonden. Vorig jaar doken berichten op dat de doeken in handen waren van een Oekraïens vrijwilligersbataljon, dat de schilderijen zou hebben gevonden in een villa in het door de rebellen bezette oosten van Oekraïne. Op verzoek van het Westfries Museum onderhandelde Brand met Boris Hoemenjoek, een nationalistische dichter die zich als contactman voor het bataljon presenteerde. Maar de onderhandelingen liepen op niets uit, omdat Hoemenjoek miljoenen euro's voor de doeken vroeg. Later ontkende hij dat hij betrokken was bij de affaire.

Volgens Brand zou Hoemenjoek hebben gezegd dat ook de voormalige chef van de SBOe, Valentyn Nalivajtsjenko, en de leider van de extreemrechtse partij 'Svoboda', Oleh Tjahnibok, betrokken waren bij de zaak. Maar ook zij ontkenden iedere betrokkenheid.

Eerder waren er ook pogingen gedaan de doeken via het internet te verkopen aan kunstverzamelaars in het Westen. Roofkunstonderzoeker Brand gaat nog altijd door met zijn zoektocht. 'Maar we hopen ook op verdere medewerking van de Oekraïense diensten', zei hij in mei. Eerder maakte ook de politie in het land al bekend dat het onderzoek naar de roof doorgaat.

Schilderij, Izaak Ouwater, Nieuwstraat in Hoorn, 1784.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden