BoekenSignalementen

Odysseus achterna, een ontnuchterende reis door de Sovjet-Unie en andere net verschenen titels

Niklas Natt och Dag

Een lijk in Stockholm, maar wie is het? Het drijft in het water, een bos lichtblond haar, de ogen zijn verdwenen, onder de gebarsten lippen is geen tand meer te zien. Geen eenvoudige klus voor Cecil Winge, nog geen 30 jaar en lijder aan tbc, om uit te zoeken wie de dode is, en wie de moordenaar zou kunnen zijn. De zoektocht leidt hem door alle rangen en standen van het achttiende-eeuwse Zweden, in 1793, de door Lammie Post-Oostenbrink vertaalde historische thriller van Niklas Natt och Dag (1979), afstammeling van een van de oudste adellijke families in Zweden, ­tevens bekwaam als multi-instrumentalist op de gitaar, mandoline en Japanse bamboefluit.

Niklas Natt och Dag; Prometheus; € 22,50 Beeld
Niklas Natt och Dag; Prometheus; € 22,50

Daniel Mendelsohn

Een klassiek heldendicht begint met een ‘proëmium’: inleidende regels die het publiek laten weten waar het epos over gaat. Vandaar dus dat Daniel Mendelsohn, classicus aan Bard College in New York en auteur, zijn roman Een Odyssee opent met een proëmium. Daarin vertelt hij dat zijn vader (81) bij hem op Bard College een semester colleges ging volgen over de Odyssee van Homerus. Daarna besloten ze samen een cruise te maken op de Middellandse zee, in het spoor van Odysseus. Voor zijn roman over een vader, een zoon en een epos gebruikte Mendelsohn alleen vertalingen uit het Grieks en Latijn van eigen hand, en mede op basis daarvan bewerkte vertaler Peter Verstegen de Nederlandse versies.

Daniel Mendelsohn; Bezige Bij; € 22,99 Beeld
Daniel Mendelsohn; Bezige Bij; € 22,99

Joseph Roth

Een ontnuchtering, was de reis die de Oostenrijkse journalist en romancier Joseph Roth (1894-1939) in 1926 maakte voor de Frankfurter Allgemeine door de Sovjet-Unie. Op het eerste gezicht, constateerde hij, zien de straten in de steden er kleurrijk en levendig uit. Maar ‘het is een grauwe massa die de Russische straat bevolkt. Ze slorpt het rood op van de hoofddoeken, de vlaggen, de insignes, en de gouden glans van de kerkdaken. (…) De Russische straat ziet eruit als het decor van een sociaal drama.’ De Russische reportages van Joseph Roth, in 1995 gebundeld, zijn nu vertaald door Els Snick: Spoken in Moskou.

Joseph Roth; Bas Lubberhuizen; € 19,99 Beeld
Joseph Roth; Bas Lubberhuizen; € 19,99

Francis Bacon

Wie in wetenschappelijke vooruitgang de redding ziet, kan zijn hart ophalen aan Nieuw-Atlantis van de Britse wetenschapper Francis Bacon (1561-1626). Met zijn voorkeur voor empirisme geldt hij als grondlegger van de moderne wetenschap. In Nieuw-Atlantis, in 1627 postuum gepubliceerd, belandt een groepje reizigers op een eiland in de Stille Oceaan. Zij raken diep onder de indruk van de wetenschappelijke ontwikkeling aldaar. Waarnemen met de zintuigen, raadt Bacon komende generaties wetenschappers van harte aan. In deze uitgave wordt Bacon niet alleen in zijn tijd geplaatst, maar komen ook latere critici aan bod. Onder wie Goethe, die ­Bacons ‘ervaringsmest’ hekelde.

Francis Bacon; ISVW; € 17,50 Beeld
Francis Bacon; ISVW; € 17,50

Chantal

Wees je bewust van de gevaren van internet, is de boodschap van Dader [On]bekend. De 24-jarige Chantal uit Werkendam vertelt over haar noodlot, nadat ze met haar vriend ‘in een gekke bui’ een seksueel getint filmpje had gemaakt en dit vervolgens opdook op Facebook. Mede door haar geval is publicatie van ‘wraakporno’ inmiddels strafbaar gesteld. Overigens werd de dader nooit achterhaald – haar ­inmiddels ex-vriend ontkende. Chantal verdedigt dat het filmpje is gemaakt (‘Dit is het nieuwe voorspel’), haar pijlen richt ze op mensen die privébeelden online zetten.

Chantal; Splint Media; € 16,99 Beeld
Chantal; Splint Media; € 16,99

Koo van der Wal

Valt er een nieuw ideaal voor Europa te formuleren? Het weinig verheffende onderhandelingsspel in Brussel tussen regeringsleiders sprak nooit erg tot de verbeelding, maar een reeks crises (euro, Griekenland, vluchtelingen, nu weer Italië) heeft enthousiasme voor de EU nog schaarser gemaakt. In Op zoek naar de ziel van Europa doet emeritus-hoogleraar wijsbegeerte Koo van der Wal (Erasmus Universiteit) een dappere poging tot nieuw Europees elan. Hij ergert zich aan de dominantie van economisch pragmatisme in Brussel en legt de nadruk op de Europese waarden, oftewel de ‘geheel eigen vorm van humaniteit’ waar Europa voor staat. Een ‘prachtig narratief’, meent hij, en passant pleitend voor een Verenigde Staten van Europa.

Koo van der Wal; Gompel; € 19,90 Beeld
Koo van der Wal; Gompel; € 19,90
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden