Ode biedt ‘Oud nieuws’

Het begon allemaal in 1995, in kamer 101 van het Rotterdamse hotel New York. Daar vestigde zich Jurriaan Kamp, oud-redacteur van NRC Handelsblad, met zijn vrouw Helene de Puy, om een blad te maken met ‘ander nieuws’: oplossingen voor wereldproblemen die de reguliere media niet haalden....

Het blad heeft voor de buitenwacht nog altijd het imago van luchtfietserij, mede door de vleugjes spiritualisme die door de kolommen waaien. Zelf zegt hoofdredacteur Kamp het zo: ‘Ode bericht over de mensen en initiatieven die zich inzetten voor positieve verandering’. Hoe dan ook: Ode is overlever. Dinsdag verscheen het honderdste nummer, wat werd gevierd in een gerestaureerde watertoren in Dordrecht, met een toespraak van cabaretier Freek de Jonge. Om de eigen historie te benadrukken, bracht Ode een bundel uit met ‘inspirerende interviews en visionaire verhalen’ uit eerdere nummers. Oud nieuws, luidt de titel.

Opmerkelijk is het blad altijd geweest: weinig tijdschriften kunnen zowel de popmuzikanten Sting en David Byrne (Talking Heads) als politicus Vaclav Havel onder de medewerkers scharen.

Het blad heeft in Nederland nu zo’n zeventienduizend abonnees, waarvan zo’n vierduizend van het eerste uur. De totale oplage bedraagt 27 duizend. Belangwekkender is de uitbreiding in de Verenigde Staten: sinds hoofdredacteur Jurriaan Kamp zich daar drie jaar geleden vestigde voor een internationale editie, steeg de oplage naar honderdduizend en werden distributiecontracten afgesloten met onder meer de groene supermarktketen Whole Foods.

Ambitie hebben de makers nog genoeg: ‘Ons streven is het maken van The Economist with a twist’, zegt de (nieuwe) Nederlandse hoofdredacteur Max Christern, verwijzend naar het veelgeroemde internationale weekblad, maar dan met een kijk die ‘een kwartslag gedraaid is’. Zo hopen de makers over tien jaar een oplage van een miljoen te halen.

Ooit was Ode een ‘kroniek van de onderstroom’, gevuld met vertaalde artikelen uit alternatieve media. Die ondertitel verdween: in het Ode-logo prijkt nu het lastig vertaalbare: ‘To people, to passion, to possibilities’. Artikelen komen nu mede van de eigen redactie, waarvan de kern van twee man zetelt in San Francisco.

Opvallend is het ontbreken van het stuk waarmee Ode in 1999 zowel opzien baarde: ‘Aids bestaat niet’, betoogde Jurriaan Kamp in een omslagartikel. De ziekte was volgens hem geen virus, maar het gevolg van een ongezonde levensstijl. Een storm van kritiek stak op. ‘Een andere visie’, heette dat bij Ode. Kennelijk was die blik niet visionair genoeg om de lezer in een jubileumboek aan te herinneren.

Jean-Pierre Geelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden