Ode aan de klank van de tembur

Muziek..

De sterstatus die zangeres Aynur Karadogan sinds anderhalf jaar inTurkije geniet, is des te opmerkelijk omdat ze geen geheim maakt van haarKoerdische identiteit. Het album waarmee ze doorbrak, heet Keçe Kurdan(Koerdisch meisje) en ze staat te boek als de eerste Koerdische artiest dievoor de Turkse televisie optrad in de eigen taal - en nog een vrouw ook!

Sinds december is Aynur op tournee met een andere artiest uit haargeboortestreek Dersim in het oosten van Turkije. Componist en luitistMikail Aslan bekommert zich vanuit Duitsland om het rijke muzikale erfgoedvan Dersim, waar in de loop der eeuwen uit een mengeling van Ottomaanse,Perzische en Armeense invloeden een unieke cultuur ontstond. In 2000richtte hij zijn eigen ensemble op met Turkse en Duitse musici.

Het project van Aslan en Aynur is opgedragen aan de klank van detembur, de legendarische aartsvader van alle langhalsluiten uit de regio,zoals de saz en de baglama. Het concert begon dan ook heel passend met eenlang uitgesponnen duet van twee luiten. Aslan en zijn voormalige leerlingCemil Kocgün zijn onmiskenbaar aangestoken door de revolutie die ErkanOgur en Ismail Demircioglu in 1998 ontketenden met hun album Gülün KokusuVardi. Daarop maakte het blikkige gerammel op de saz van voordien plaatsvoor ingetogen en verfijnd getokkel. In combinatie met modernegeluidstechniek konden zo onvermoed warme en lyrische klanken aan hetinstrument worden ontlokt. Jammer alleen van die twee Duitse musici die alsritmesectie (op basgitaar en drumstel) aan de traditionele bezetting vanluiten, kaval (fluit) en davul (trom) waren toegevoegd.

Voor Aynur pakt de combinatie wel goed uit, want het programma gaf haarde kans te laten zien dat ze nog iets anders in huis heeft dan de intoenemende mate gladgepolijste 'urban folk' van haar recente cd's. In hetKIT Tropentheater toonde ze zich een indrukwekkende vocaliste, dietechnische perfectie paart aan zeggingskracht.

Ton Maas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden