OCW kiest Berendse als directeur Kunsten

Martin Berendse (40) wordt de nieuwe directeur Kunsten op het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW). Hij volgt Maarten Asscher op die in november vorig jaar vertrok....

Van onze verslaggever

De nieuwe directeur Kunsten komt uit de theaterwereld. In 1986 begon hij met het Utrechtse Festival aan de Werf, waarvan hij vijf jaar directeur was. Daarna gaf hij leiding aan het toenmalige Theater Netwerk Nederland (TNN), een impresariaat dat met subsidie kleine voorstellingen in kleine theaters programmeerde.

In 1996 werd hij directeur van het RO Theater in Rotterdam. Binnen een half jaar raakte hij betrokken in een machtsstrijd. De twee artistieke leiders Peter de Baan en Koos Terpstra wilden samen een vaste groep spelers gaan leiden. Maar zij kregen ruzie, waarop Berendse drie spelerskernen voorstelde: één onder De Baan, één onder Terpstra en één onder iemand anders.

Onder Berendse natuurlijk, dachten veel betrokkenen, die in diens plan een verkapte greep naar de macht vermoedden. Inderdaad werd hij voor even artistiek én zakelijk directeur, nadat het bestuur van het RO Theater Terpstra en De Baan had ontslagen. Nadat het RO Theater in 1998 Guy Cassiers binnenhaalde, vertrok Berendse naar het ministerie van OCW.

Berendse mengt zich regelmatig in het kunstdebat. Zo stelde hij in 1994 dat Nederlandse theaters 'binnen vijf jaar' 20 tot 30 procent meer publiek zouden kunnen trekken met speciale programma's voor incidentele bezoekers. Een jaar later bepleitte hij samen met andere kunstlobby's om 'minstens een kwart' van de rijkstheatersubsidies te verleggen naar het kleinschalige toneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden