'Och, je ziet er wat moe uit', waarom zéggen mensen zoiets?

Columnist Jacq. Veldman schrijft wekelijks over het kantoorleven, dat ze uit eigen ervaring kent.

Eens in de zoveel tijd googel ik hoe de actrice die Laura Ingalls speelde in Het kleine huis op de prairie er nu uitziet en dan huiver ik even over de tijd die maar voortdendert. En over al die andere vrouwen die zijn verworden tot wezens van een andere planeet waarop fronsen of boos kijken niet mogelijk is. Aan de andere kant zag ik vanochtend mijn authentieke zelf in de spiegeling van mijn kantoorraam en daar werd ik óók niet vrolijk van. Ik trok mijn laagst hangende ooglid naar boven. Stond beter, maar toen hing het andere. Trok het andere naar boven. Stond beter, maar toen vloekte het met mijn neusplooien. Ik wil niet op de stoel van de plastisch chirurg gaan zitten, maar het beste zou het zijn om het hele soepzooitje boven op mijn schedel te trekken en daar vast te nieten. Daarna over naar mijn flubberarmpjes. Dan liposuctie diversen.

Een collega kwam binnen. 'Hoe is het?', vroeg ze. Ik liet mijn gezicht los, mijn oogleden ploften ergens op mijn wangen neer, rekten zich uit en gingen in foetushouding liggen. 'Goed hoor', zei ik. 'Echt?', zei de collega. 'Ja hoezo', zei ik. 'Och, je ziet er wat moe uit', zei mijn collega en ze leunde gezellig-bezorgd tegen de deurpost. Waarom zéggen mensen zoiets, dacht ik, want direct voelde ik alle energie uit me wegzakken, zo de vloer in naar de verdieping onder ons, waar vooral jongemannen werken die van zichzelf al genoeg energie hebben.

Ik zei niets. Ik begin de kunst van het wijselijk zwijgen te verstaan, tegen de tijd dat ik doodga, zeg ik helemaal niets meer. 'Nou, pak je rust hè', zei mijn collega die even bleef dralen, in de hoop dat ik alsnog in huilen zou uitbarsten en haar mijn hele levensverhaal zou vertellen. 'Komt goed meid', zei ik, maar dan wel op een toon van: rot op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden