Obama voert onwinbare oorlog tegen Fox News

Terwijl hij nog twijfelt over Afghanistan, is president Obama in eigen land een nieuwe oorlog begonnen: tegen Fox News. Ik zeg het maar meteen: Afghanistan lijkt me al moeilijk te winnen, maar aan de strijd met Rupert Murdochs rechtse tv-zender zou ik niet eens beginnen....

‘We gaan ze behandelen op de manier waarop we een tegenstander behandelen’, zei Obama’s communicatiedirecteur Anita Dunn in een tv-interview. ‘Als zij oorlog voeren tegen Barack Obama en het Witte Huis, hoeven wij niet te doen alsof dat de manier is waarop nette nieuwsorganisaties zich gedragen.’ Obama’s naaste medewerkers noemen Fox een ‘arm van de Republikeinse partij’. Ze roepen andere media op de verslaggeving van Fox niet over te nemen alsof het een gewone nieuwszender is.

Nu kan ik me heel goed voorstellen dat ze in het Witte Huis gek worden van Fox. Want wat die zender achter het etiket ‘fair and balanced’ het land in straalt, is soms misleidende campagnejournalistiek van het gemeenste soort.

Fox blaast kleine voorvallen op en negeert belangrijke ontwikkelingen – alles om het beeld te vestigen dat Barack Obama een ultralinkse radicaal is die het echte Amerika heeft gekaapt. De zender verslaat uitgebreid de protesten die hij zelf organiseert.

Dat is nog de verslaggeving. Commentatoren Bill O’Reilly, Sean Hannity en Glenn Beck brengen in hun shows ook allerlei onbewezen samenzweringen en beschuldigingen. De schuimbekkende Glenn Beck bericht over interneringskampen die de overheid zou opzetten. Hij vroeg zich op tv af ‘waarom Obama zo’n diepe haat jegens blanken koestert’ .

Het probleem is dat ze dit bij Fox verschrikkelijk goed kunnen. En conservatief Amerika vreet het. Reis door het land, en in de kroeg zie je Fox aanstaan. De zender verslaat CNN en MSNBC ruimschoots in kijkcijfers. De anti-Obama-lijn heeft nog eens extra groei opgeleverd.

De campagnes hebben effect, omdat Fox soms iets boven water krijgt. Zo ontsloeg Obama zijn ‘groene banen-tsaar’ Van Jones nadat Beck avond aan avond over diens linkse verleden had bericht.

Veel commentatoren vinden het onverstandig in de ring te treden met zo’n gehaaide vijand. Obama had een einde beloofd aan de ‘onrijpheid en partijdigheid die onze politiek al zo lang vergiftigen’. Dan ga je niet met Beck vechten.

Veel presidenten hebben geruzied met de media. Maar zoiets gaat altijd fout, zegt de veteraan Helen Thomas: ‘Ze halen je alleen maar naar beneden. Je kunt de boodschapper niet doden’.

Wie wil zien hoe de strijd verloopt, kan het best Fox aanzetten. Daar genieten ze met volle teugen. ‘Elke keer dat het Witte Huis inhakt op Fox News, kijken meer mensen naar ons’, glundert Bill O’Reilly. ‘Obama is boos dat wij berichten over zijn extreem-linkse banden.’

Glenn Beck heeft meteen al wat beelden van Anita Dunn gevonden. In een toespraak in juni citeerde ze Mao. Een massamoordenaar inspireert Obama’s communicatiedirecteur!

Dunn wijst erop dat ze ook moeder Theresa citeerde en dat het geheel ironisch was bedoeld. O’Reilly laat beelden zien van Mao, met ernaast het getal 36 miljoen, het aantal slachtoffers dat Mao op zijn geweten heeft. Zoals die jongens vechten, dat kan het Witte Huis helemaal niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.