Nuis wist niets van aankoop Mondriaan met geld DNB

Voormalig staatssecretaris van Cultuur A. Nuis is nooit ingelicht over de plannen om met geld van De Nederlandsche Bank de aankoop van een schilderij van Piet Mondriaan te financieren....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Dat is opmerkelijk, omdat Nuis als staatssecretaris een van de initiatiefnemers was van een nieuw overheidsfonds, dat culturele werken van nationaal belang voor Nederland moet verwerven en behouden. Het fonds is al wel ingesteld, maar heeft nog geen geld gekregen. Zalm zou dat het komende jaar moeten regelen. Het schilderij Victory Boogie Woogie werd in augustus voor tachtig miljoen gulden gekocht door de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, een initiatief van J. Boll, lid van de Raad van State. Deze particuliere stichting heeft niets te maken met de plannen van Nuis en het kabinet. Zij kan voor de financiering van de aankoop rekenen op een gift van 110 miljoen gulden van De Nederlandsche Bank.

De Nederlandsche Bank en Boll hadden al omstreeks mei contact over de aankoop en de financiering. Ook de toen demissionaire minister Zalm van Financiën was betrokken, omdat hij toestemming moest verlenen voor de schenking van de centrale bank. Zalm wilde die toestemming pas geven na de installatie van een nieuw kabinet, zodat de aankoop werd uitgesteld tot augustus.

'Er is mij indertijd niets gemeld over een schenking van De Nederlandsche Bank, aldus Nuis, die dat 'eigenaardig' noemt. Het nieuws over de aankoop heeft hij na zijn aftreden via de media vernomen. Zalm en Nuis' opvolger R. van der Ploeg hebben laten weten wel overleg te hebben gepleegd over de aankoop.

Het geld van De Nederlandsche Bank komt pas begin volgend jaar beschikbaar, omdat het afkomstig is uit de winst over 1998. Tot die tijd heeft de gemeente Den Haag op verzoek van Boll een overbruggingskrediet ter beschikking gesteld.

Het rijk heeft Den Haag vorig jaar een financiële steun in de rug gegeven van 1,1 miljard gulden, geld dat nog lang niet op is. Het krediet wordt daaruit gefinancierd, en ook de rente van het krediet komt ten laste van deze pot. Wethouder Engering van Den Haag heeft de gemeenteraad vorige week ingelicht over de constructie.

In de Tweede Kamer zijn twijfels geuit over de schenking en de transactie. Sommige fracties begrijpen niet hoe de schenking aan de stichting van Boll, en het plan van Nuis voor een overheidsfonds met elkaar te rijmen vallen.

De Algemene Rekenkamer gaat de gang van zaken rond de schenking en de aankoop van de Mondriaan onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden