Nuis wil geen dwang orkesten bij keuze repertoire

Staatssecretaris Nuis van Cultuur wijst een wettelijke grondslag van de zogenoemde 7 procentsnorm af. Volgens deze norm moeten orkesten 7 procent van hun concerten wijden aan Nederlandse componisten, anders volgt korting op hun subsidie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Orkest van het Oosten hadden bezwaar gemaakt tegen de norm omdat zij zich daardoor in een keurslijf geperst voelen. De commissie die hun bezwaarschriften behandelde stelde vervolgens een wettelijke grondslag voor. Maar Nuis neemt dat advies niet over.

Nuis is het er ook niet mee eens dat de norm de vrijheid van meningsuiting zou beperken, zoals de commissie meent. Volgens hem stelt de norm alleen dat een zeer bescheiden deel van de subsidie (hoogstens 3,5 procent) in het geding kan komen wanneer een orkest zich te weinig of niets aan het Nederlands repertoire gelegen laat liggen.

Op 3 juni sprak Nuis met het Contactorgaan Nederlandse Orkesten. Dat vindt dat de orkesten zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van Nederlands repertoire. Ze willen wel een bijzondere inspanning leveren. In oktober komen ze met een voorstel hoe ze Nederlands repertoire zullen programmeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden