Tv-recensieJoardy Season

Nu personage Harco uit ‘Huilon’ terug is, kunnen we niet meer zonder

null Beeld

We kunnen nu al niet meer zonder de goudeerlijke Harco uit grappige YouTube-video’s als ‘Huilon’ en ‘Groeton’. Gelukkig is hij terug in een achtdelige serie van de VPRO en Halal.

Bijna drie jaar geleden verscheen er een filmpje van een onooglijke jongen in een vaalblauw trainingsjack en een gouden zeshoekige bril op, die aan een verslaggever vertelde waar hij allemaal van moest huilen. Een greep: zielige-hondenfilmpjes, moorden die toch worden opgelost, lange mensen op de fiets met haast, onbewuste achterhoofden. Het filmpje werd honderdduizenden keren bekeken en was een van de grappigste Nederlandse video’s die we de afgelopen jaren zagen. De makers van ‘Huilon’ zijn de vrienden Jim Deddes (acteur) en Jan Hulst (regisseur). Ze maakten destijds nog een paar filmpjes, waaronder ‘Groeton’. Daarin doet hetzelfde type zeven minuten lang mensen en dingen de groeten. Het verveelt geen seconde.

Sinds vorige week is het mannetje met de gouden bril en de blauwe jas terug. Hij blijkt Harco te heten en is de hoofdpersoon in Joardy Season, een nieuwe achtdelige YouTube-serie van de VPRO en Halal. ‘Een absurdistische en kleurrijke serie over de mens’, zo omschrijft de VPRO de serie op haar website.

In de eerste aflevering een portret van Valentijn Lindsey, een vroegrijke blaaskaak die zich de koning van de wereld waant. We zien hem personal training in het park volgen (na een mislukte relatie ging Lindsey ‘eerst even keihard aan mezelf werken’) of door de stad fietsen in een witte coltrui met witte, draadloze oordopjes in. ‘Ik ben vrij snel in de stad komen wonen en sindsdien voel ik me eigenlijk helemaal senang’, vertelt Lindsey. ‘Ik bedoel, al die heerlijke, eigenaardige, weirde types die hier rondlopen, man. Mensen durven hier hun eigen persoontje te zijn en dat vind ik echt kankerpittoresk.’

Dat Lindsey een verwaande lul is, wordt ondubbelzinnig duidelijk. De manier waarop Deddes en Hulst dat vertellen en verbeelden, is scherp en precies goed. Alles klopt: van het taalgebruik tot de zelfingenomen glimlach tot de quasi-filosofische wijsheden als ‘je moet jezelf eerst lekker in je eigen velletje steken voordat je liefde aan een ander kan geven’. Het personage Harco komt pas tegen het eind van het zes minuten durende filmpje voorbij en speelt eigenlijk maar een bijrol.

Ook in het tweede filmpje, een nepreportage over de proteïneshake-drinkende kunstenares Chelsea Scoutgroen (Hannah Hoekstra), die in één klap wereldberoemd werd met haar DickRyder-installatie (ja, u moet het echt even zelf kijken), staat Harco niet centraal. Dat werkt alleen maar goed. Harco is slechts het vehikel, het excuus om steeds een nieuw portret van een subcultuur of personage uit zijn leven te maken. Harco is, op basis van deze twee video’s, steeds de enige nuchtere figuur. Zijn normaliteit en eerlijkheid maken zijn omgeving nog komischer dan die zonder hem zou zijn. ‘Je bent gewoon eng overgemotiveerd. Je wil te graag, jongen’, zegt Harco in de eerste aflevering tegen Valentijn Lindsey. Hij is een anker binnen een absurde parallelle realiteit; een superheld van wie we niet wisten dat we hem nodig hadden. En nu hij er is, kunnen we niet meer zonder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden