Nu even geen cross-overs meer

Tegenover de Duif, waar Jos van Immerseel tot en met dinsdag de complete pianoconcerten van Mozart uitvoert, ligt de Amstelkerk, waar de Amerikaanse jazzpianist Uri Caine hem dit weekeind van repliek diende met Mozart Remixed....

Frits van der Waa

Caine, die eerder Bach, Mahler, en nog zo wat groten uit het verleden verjazzte, is een relict uit het cross-over-tijdperk waarin toneelman Ivo van Hove het bewind over het Holland Festival voerde. Afgaand op het vlees-noch-vis-gebeuren van Mozart Remixed wordt het hoog tijd om daar maar eens een streep onder te zetten. Niet dat er iets mis is met kruisbestuiving, maar als het daarover gaat, hebben musici als het Nederlands Blazers Ensemble of pianist Guus Janssen meer in huis, en hoef je geen acht musici uit New York te laten overvliegen.

Caine opende zijn late-night-concert zaterdag met een solo waarin hij de Sonata facile na vier maten van de rails speelde en zich daarna zo driftig uitsloofde dat eventuele humor ver te zoeken was. Vervolgens werkte het ensemble zich snel door een handjevol Mozart-evergreens heen, zoals de opening van de veertigste symfonie en de befaamde aria van de ‘Königin der Nacht’ uit Die Zauberflöte. Al snel bleek de allure van de Mozartmix uitsluitend te berusten op de gimmick.

Te horen aan het hoge tempo had Caine een paar bedreven muzikanten meegenomen, maar dat was ongeveer het enige waarmee te schitteren viel, aangezien zijn arrangementen weinig ruimte bieden voor improvisatie. En onder de pletwals van drummer Jim Black bleef er hoe dan ook niet veel overeind van hun muzikale kwaliteiten, laat staan van die van Mozart.

De opzwepende Oosterse ritmes en klarinetguirlandes van het slotnummer, waaruit – helaas al te voorspelbaar – het Rondo alla Turca kwam opdoemen, boden na al dat geros ten minste nog enige vertroosting.

Frits van der Waa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden