nieuwsns publieksprijs

NS Publieksprijs voor boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman

De NS Publieksprijs is dit jaar gewonnen door de historicus Rutger Bregman met zijn boek De meeste mensen deugen. Dit is woensdag bekendgemaakt in het praatprogramma M op NPO 1.

Peter van Ammelrooy
Rutger Bregman met de NS Publieksprijs. Beeld ANP
Rutger Bregman met de NS Publieksprijs.Beeld ANP

Herman Finkers was ook voor de NS Publieksprijs genomineerd met zijn boek De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door. Op de shortlist stonden verder Geert Mak Grote Verwachtingen, Astrid Holleeder met haar Familiegeheimen, Edwin Schoon met zijn boek BASTA en Roxane van Iperen met ’t Hooge Nest.

Lezers konden een maand lang stemmen op de genomineerde boeken of zelf nog een andere kanshebber aandragen. Er zijn ruim 150 duizend stemmen uitgebracht.

De NS Publieksprijs bestaat uit de eretitel Boek van het Jaar 2020, een sculptuur van Jeroen Henneman, een bedrag van 7.500 euro en een jaar lang gratis eerste klas reizen met de trein. Stemmers maken kans op een jaar gratis treinen en op een stel boeken.

De NS gaf de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken de afgelopen weken cadeau door middel van miniboekjes. Daarvan werden er 26.700 via boekhandel en bibliotheek verspreid. Ze circuleerden ook via het Instagram-account van de NS.

MEER LEZEN?

Historicus, schrijver en journalist Rutger Bregman is ‘een beetje mensenschuw’, maar zeker niet op zijn mondje gevallen. Hij ging al twee keer wereldwijd viral omdat hij durft te provoceren. De boodschap van zijn nieuwste boek is dan weer opvallend zachtaardig: de mens is in principe goed, constateert Sara Berkeljon in een interview dat ze met hem had in augustus 2019. Over zijn succes zegt Bregman: ‘Soms dreigt het een grote egoshow te worden.’

Bregmans boek is leerzaam en aandoenlijk, al waan je je als lezer soms een leerling op de zondagsschool, stelt columnist Max Pam. ‘Hoe je na Auschwitz kunt volhouden dat de meeste mensen deugen, is op zichzelf al een hele toer. Bregman gaat tot het uiterste en uiteindelijk komt hij tot de verklaring dat zelfs bij de meest overtuigde nazi’s het besef leefde dat zij het beste met de wereld voorhadden.’

Hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Lotte Jensen stoort zich onder meer aan de stijl waarin Bregman zijn boek giet. ‘Ten tweede gebruikt hij ultrakorte zinnen. Ze bestaan soms maar uit twee of drie woorden. Maximaal. Want een complexe zin. Stel je voor. Mensen schrikken ervan. Niet goed. Soundbites: veel beter.’

Rutger Bregmans bestseller De meeste mensen deugen kreeg veel bijval maar werd ook betwist. Mark van Vugt, professor in de evolutionaire psychologie, vond het positieve mensbeeld van Bregmans boek ‘niet houdbaar’. Een ‘unfair’ oordeel, volgens Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie. ‘Bestudeer menselijk gedrag met een frisse blik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden