NRC krijgt Belgische hoofdredacteur

Amsterdam Peter Vandermeersch wordt de nieuwe hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next. De 49-jarige Belg, nu nog directeur/hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad, volgt Birgit Donker op, die onlangs na een conflict haar functie neerlegde....

Van onze verslaggever Wilco Dekker

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een buitenlander hoofdredacteur wordt van een Nederlandse krant. Het is ook de eerste keer dat NRC Handelsblad iemand van buiten de eigen gelederen aan het roer krijgt. Dat bleek geen probleem. Van de 215 redacteuren stemden 191 voor de komst van de Vlaming.

Er waren ruim twintig kandidaten voor de functie, van wie de meerderheid intern. ‘Het waren allemaal heel geschikte kandidaten, maar deze was het meest geschikt’, zegt Philip de Witt Wijnen van de redactieraad. Volgens De Witt Wijnen werd gezocht naar een ervaren iemand die zowel journalistiek als zakelijk sterk was. ‘Alle kandidaten hadden wel iets, want het waren zwaargewichten, maar Vandermeersch heeft het allemaal. Dat heeft hij bewezen bij De Standaard. Met hem kunnen we een betere krant maken, met betere cijfers.’ NRC Handelsblad kampt met een dalende oplage en teruglopende winsten.

De 49-jarige historicus Vandermeersch begon in 1988 bij de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard. Hij werkte er onder meer op de cultuur- en de buitenlandredactie en was correspondent in Parijs en New York. In 1999 werd hij hoofdredacteur, zeven jaar later algemeen hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad. Onder zijn leiding steeg de oplage van De Standaard van 75 duizend in 1999 naar 93 duizend exemplaren in 2009. Het Nieuwsblad verkoopt dagelijks 260 duizend exemplaren. ‘Vandermeersch veranderde een journalistiek instituut met een dalende oplage in een journalistiek instituut met een stijgende oplage’, zegt NRC-uitgever Hans Nijenhuis. ‘Die ambitie hebben wij ook.’ De oplage van NRC Handelsblad is nu ruim 200 duizend exemplaren, die van nrc.next 80 duizend. Nijenhuis waarschuwde de redactie onlangs dat de kranten per werkdag elke drie minuten een lezer kwijtraken.

NRC Media werd vorig jaar verkocht door De Persgroep, de Belgische uitgever van onder meer de Volkskrant. De krant ging naar de investeringsmaatschappij Egeria en de aandeelhouders van de tv-zender Het Gesprek, onder wie Derk Sauer. In april legden hoofdredacteur Birgit Donker en uitgever Gert-Jan Oelderik hun functie neer na een conflict over de redactionele zeggenschap over NRC-uitgaven.

Vandermeersch werd in 2007 als eerste journalist ‘marketeer van het jaar’ in België. Volgens De Witt Wijnen is de redactie niet bang voor te veel commerciële invloed. ‘Vandermeersch is primair een journalist. Hij kan zich goed staande houden tussen Nijenhuis en Sauer.’ De Vlaming heeft onlangs al gesproken met de uitgever en de mede-eigenaar van NRC Handelsblad.

Vandermeersch staat bekend als voorstander van tabloid, waarop De Standaard verschijnt. Of ook NRC Handelsblad overgaat op het compacte formaat is onduidelijk. Vandermeersch begint 1 september en komt in het najaar met een plan van aanpak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden