NRC’ers steunen vertrekkend duo

De redactie van NRC Handelsblad en NRC.next keurt het wegsturen van de hoofdredacteur en uitgever door de raad van commissarissen onder leiding van Derk Sauer af. Er komt een onderzoek hoe de positie van de hoofdredacteur binnen de directie versterkt kan worden, zodat herhaling voorkomen kan worden.

Dat meldt de redactieraad van NRC Handelsblad en NRC.next. De vertegenwoordiging van de redactie liet dinsdag na overleg met Sauer in een verklaring weten de beslissing van Donker te respecteren om in het belang van de krant haar functie neer te leggen. Daarom wordt begonnen met de zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur.

Maandag legden directeur-hoofdredacteur Birgit Donker en directeur-uitgever Gert Jan Oelderik hun functie neer, op last van president-commissaris en mede-eigenaar Derk Sauer.

Het duo had onderling een onoverbrugbaar meningsverschil over ‘het borgen van de journalistiek autonomie van de redactie’. Dat conflict zou gaan over het opsplitsen van NRC Media in onderdelen als NRC.Next en de website in aparte bedrijfsonderdelen. De zeggenschap van de hoofdredactie zou in die nieuwe organisatie niet helder zijn.

Prullenbak


Voorzitter Wubby Luyendijk van de redactieraad wil daar niet op in gaan, maar stelt wel dat de plannen die tot de aanvaring leidden, nu in de prullenbak liggen. De nieuwe directie moet met nieuwe plannen komen. De nieuwe directeur-uitgever van NRC Media wordt Hans Nijenhuis, die door Sauer is benaderd voor de functie.

De werknemers van NRC Media reageerden maandag geschokt op het plotselinge vertrek van Donker en Oelderik. Dinsdagmiddag volgde een gesprek met Sauer en met Peter Visser, namens investeringsmaatschappij Egeria commissaris. Egeria en de aandeelhouders van de tv-zender Het Gesprek, onder wie Sauer, namen NRC Media onlangs over.

Volgens de dinsdag verspreide verklaring heeft de redactie ‘tevreden vastgesteld dat de raad van commissarissen zich opnieuw heeft gecommitteerd aan het redactiestatuut dat de bestuurlijke autonomie en redactionele onafhankelijkheid garandeert.’

Onderzoek


Volgens Luyendijk is verder afgesproken dat er een onderzoek komt hoe te voorkomen dat de directeur-hoofdredacteur binnen de driekoppige directie van NRC Media steeds het onderspit moet delven, als het gaat om journalistieke en commerciële keuzes. Sauer verzet zich niet tegen dat onderzoek, zegt de voorzitter van de redactieraad.

NRC Handelsblad heeft net als andere kranten te kampen met dalende oplages. Bij de overname van NRC Media zegden Egeria en Het Gesprek de redactie van de krant toe dat er dit jaar niet gereorganiseerd hoeft te worden.

Hoofdredacteur Donker schreef dinsdag in haar eigen krant dat er ‘uiteraard’ geld verdiend moet worden en dat dit ook gebeurt: ‘2009 is goed afgesloten’, schrijft de vertrekkende hoofdredacteur.

De website van NRC Next (NRC Next) Beeld
De website van NRC Next (NRC Next)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden