NRC-correspondent moet Israël verlaten op last van de autoriteiten

Derk Walters, sinds 2014 vaste correspondent van NRC in Israël, moet op last van de autoriteiten het land verlaten. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch beschouwt het 'als een poging van Israël om vrije en kritische nieuwsgaring over dit land te belemmeren.'

Een Israëlisch checkpoint, ten noorden van Jeruzalem. Beeld epa

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei maandag te betreuren dat het visum van Walters niet wordt verlengd. Nederlandse diplomaten in Den Haag en Tel Aviv hebben de Israëli's er 'meerdere keren' op aangesproken. Koenders' bemoeienis mocht niet baten; Walters kreeg dit jaar te verstaan dat hij per 1 juli niet meer in Israël mag werken. 'Journalisten moeten kunnen schrijven wat ze willen', aldus Koenders. 'Persvrijheid is een groot goed. Die boodschap dragen we wereldwijd uit, ook richting Israël'.

Het Government Press Office (GPO) in Jeruzalem, dat Walters' visum niet wil verlengen, neemt het de journalist en zijn werkgever kwalijk dat ze diplomatieke kanalen hebben aangeboord. Volgens het GPO, een instelling die onder premier Benjamin Netanyahu valt, lag er namelijk nog een aanbod voor een tijdelijke verlenging van het visum. Door daar niet op in te gaan, werkte Walters maandenlang illegaal in het land, stelde het GPO maandag. Dat, en niet zijn vermeende kritische berichtgeving, is de reden voor het gedwongen vertrek.

NRC-hoofdredacteur Vandermeersch schetste maandag tegenover zijn lezers een ander beeld. Begin 2016 werd Walters op het matje geroepen door een hoge functionaris van het GPO. De correspondent werd gekapitteld vanwege een reportage die hij had geschreven over Hebron, een grote Palestijnse stad waar enkele honderden Joodse kolonisten wonen. Walters had volgens de GPO-man geweld van Palestijnen jegens Joden 'gelegitimeerd'.

Eind 2016 deed zich volgens Vandermeersch een nieuw incident voor. NRC werd door het GPO niet langer erkend als een onafhankelijke media-organisatie; om die reden had Walters geen recht op een visum. Later kwam de overheidsdienst daarop terug. Het vermoeden 'dat het eigenlijk om pesterijen ging', werd volgens de hoofdredacteur bevestigd door een interne memo die per abuis werd meegestuurd bij een van de mails van het GPO. 'We gaan ze flink laten zweten (...) Ik maak het hem (Walters, red.) moeilijk over zijn adres in Tel Aviv, omdat ik weet dat hij naar Oost-Jeruzalem is verhuisd.' Oost-Jeruzalem is het overwegend Arabische gedeelte van de stad.

Vandermeersch wilde niet ingaan op het aanbod voor een tijdelijk visum, maar stond op een volwaardig document. Hij zei maandagavond in het VPRO-radioprograma Bureau Buitenland dat hij na de pesterijen dacht dat het nog wel goed zou komen. Dat bleek niet in het geval. Wel kwamen de Israëli's terug van hun standpunt dat Walters zijn werk niet goed gedaan had. Het GPO schreef vorige maand dat zijn verslaggeving 'professioneel' en in lijn met 'journalistiek-ethische praktijken' was.

De journalistenvakbond NVJ reageerde maandag onaangenaam verrast op de beslissing van de Israëlische autoriteiten.'Israël pretendeert de enige democratische rechtsstaat in de regio te zijn. Wat er nu gebeurd is, valt daarmee niet te rijmen', aldus algemeen secretaris Thomas Bruning. Volgens Bruning heeft Israël een 'redelijke reputatie' op het gebied van persvrijheid, zeker in vergelijking met landen als Egypte en Turkije.

Het Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) bespeurt in Israël een trend om critici de toegang tot het land te ontzeggen. Onlangs werd een medewerker van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch geweerd. Volgens Sjoerdsma moet minister Koenders zijn Israëlische ambtgenoot aanspreken op de zaak-Walters. Premier Netanyahu is ook minister van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden