Nr. 19

Saskia Noort heeft het rijk niet meer alleen in thrillerland.

Dirk Koppes

Saskia Noort heeft het rijk niet meer alleen in thrillerland. Kan ze de nieuwe concurrentie aan?

Moeiteloos haalt bestsellerbabe in thrillerland Saskia Noort oplagen die tegen het halve miljoen lopen. Een dergelijk succes kan niet zonder gevolgen blijven: elke uitgever probeert een eigen vrouwelijke crimewriter te lanceren. Maken bedrijfskundige Mich¿le van Rees en bestuursadviseur Carla de Jong een kans?

Eerst maar eens de nieuwe roman van Noort zelf, De Verbouwing (vanaf 27 februari). Plastisch chirurg Mathilde heeft net haar eigen kliniek geopend, maar geniet niet van haar succes doordat haar huwelijk en haar huis in puin liggen. Zoals wel vaker in Noorts werk duikt een duistere liefde uit het verleden op, een Foute Man die haar met Fout Geld in het onheil stort. Met als gevolg dat ze bijna in de illegale orgaanhandel belandt.

De Verbouwing blijft tot het eind spannend, al heeft Noort daarvoor wel een karrenvracht onwaarschijnlijke complicaties nodig.

In Nr. 19 (begin maart) van bedrijfskundige Mich¿le van Rees bakkeleit een onderwijzeres met haar sportieve vriend of ze wel kinderen moeten nemen. De relatie knalt uit elkaar en hij gaat op wereldreis. Zij wordt opgesloten en gegijzeld door een collega, die kinderen van haar wilt. Hoe komt het dat zij niet kan ontsnappen? Van Rees tapt duidelijk uit een bruter vaatje dan Noort. Het psychische geweld dat de verkrachter ontketent is af en toe moeilijk verteerbaar. Qua sfeer doet Van Rees' boek eerder aan een seriemoordenaarboek dan aan een vrouwenthriller denken.

Tiendaagse therapie

Carla de Jong heeft geen lijk nodig voor haar debuut In retraite. Maar wel een schurk in de vadsige vorm van therapeute Catherine. Zij ontvangt haar cli¿nten in een tiendaagse therapie. Maar is het nu een goedwillende goeroe of een manipulator van andermans leven? De cast is internationaal, De Jong durft het aan veel verschillende personages te gebruiken. Het spanningselement zit hier vooral in de eventuele ontmaskering van Catherine.

De nieuwste Noort blijft hangen in het schema 'dame bezwijkt bijna door foute man maar overwint eigen zwakte door een slim plan'. Herkenbaarheid is een groot goed, maar verrassend is het niet. Mich¿le van Rees durft meer risico's te nemen en haar hoofdpersoon aan gruwelijke ontberingen te onderwerpen. De Jong zoekt de grenzen van het thrillergenre op en beschrijft mannelijke personages beter. De formule Noort zal niet beschadigd raken door deze nieuwkomers, maar de lezer profiteert van deze originele debutanten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden