NPS-tv ziet doorbraak in gehannes opera-dvd

'Blokkades' hebben het jarenlang verhinderd, maar het ziet ernaar uit dat de Nederlandse Opera en de NPS-tv gaan samenwerken op dvd-video....

Van onze verslaggever Roland de Beer

De NPS verwacht de eerste dvd's komend najaar: Monteverdi-ensceneringen waarmee Pierre Audi internationaal aandacht trok. Bovenaan staan ook Wagners Ring onder leiding van Audi en dirigent Haenchen, Bob Wilsons enscenering van Madama Butterfly, en Viviers Marco Polo.

DNO-directeur Lodder houdt nog een slag om de arm. Haar probleem is dat DNO van oudsher op verschillende voorwaarden samenwerkt met dirigenten, zangers en regisseurs, waardoor DNO vast is komen te zitten in een web van contracten. Zo ging een DNO-wereldprimeur van Puccini's Turandot in de completering van Berio op dvd de mist in (Chailly dirigeerde de zaalpremière), omdat DNO krachtens een oud contractmodel 'ruim 100 duizend euro' aan voorschotten moest uitkeren. Volgens Lodder is DNO bezig contracten zo te 'stroomlijnen' dat kunstenaars pas royalty's krijgen na gebleken verkoopsucces.

Groot is ook het struikelblok van een orkesten-CAO die musici recht geeft op voorschotten. Die CAO is verstreken en is dus niet 'collectief' meer, maar individuele musici kunnen er aanspraak op maken, zodat DNO in theorie met vele honderden orkestleden onderhandelt.

'Verheugend' vindt Frank van Praag (NPS) het vooruitzicht van een dvd met Verdi's Don Carlo onder Chailly. Diens prachtvertolkingen in het Muziektheater zijn nooit op plaat of video terechtgekomen. Volgens sommigen zou Chailly roet in het eten hebben gegooid met 'hoge financiële eisen'; ook Chailly's maatschappij Decca zou soms hebben dwarsgelegen. Volgens Van Praag is er nu groen licht.

De eerste dvd met de Nederlandse Opera - Tea van Tan Dun, deze week verschenen op een Universal-label - is gemaakt met het Japanse NHK-Orkest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden