NPO wil meer geld verdienen aan eigen tv-series

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil meer geld kunnen verdienen aan de kwaliteitsseries die hij uitzendt. De NPO wil series als Smeris, Van God Los en Penoza exclusief kunnen aanbieden op de internationale markt. Producenten behouden - tegen de zin van de NPO - nog teveel rechten op de programma's.

Thijs van Soest
Beeld uit de tv-serie Smeris van BNN en Pupkin TV. De hoofdrollen zijn voor Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge. Beeld NPO/Pupkin
Beeld uit de tv-serie Smeris van BNN en Pupkin TV. De hoofdrollen zijn voor Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge.Beeld NPO/Pupkin

De NPO verkoopt deze week op de MIPTV-beurs in Cannes dan ook voornamelijk documentaires, zo laat manager sales Kaisa Kriek vanuit de Franse badplaats weten. 'Onze kwaliteitsdocumentaires zijn zeer in trek bij buitenlandse zenders in onder meer Scandinavië, Oost-Europa, Duitsland en het Midden-Oosten, maar ook bij steeds meer zenders in Azië', meldt Kriek.

Het gaat dan met name om docu's van VPRO's Tegenlicht en NCRV Dokument. 'Onze documentaires zijn tijdens deze beurs sowieso veelvuldig bekeken, ook door grote zenders als National Geographic. Nederland loopt ook voorop in het produceren en uitzenden van sterke jeugddocumentaires.'

Ook is het volgens Kriek opvallend dat de vraag naar Europees drama nog steeds stijgt. 'Zelfs China heeft interesse.' Toch kan de NPO hier maar amper van profiteren.

'Fair deel'

Nu staat doorgaans in de contracten dat de verkoopopbrengsten worden gedeeld tussen omroep en producent. Ook heeft de producent het recht om de serie zelf te verkopen aan buitenlandse zenders. De NPO wil echter zo veel mogelijk rechten in portefeuille hebben, zodat hij Nederlandse producties in pakketten kan aanbieden en meer kan verdienen aan de verkoop. Of de NPO hiervoor dieper in de buidel zal moeten tasten om rechten af te kopen is nog niet bekend.

De NPO is druk bezig de huidige gang van zaken aan te passen. Kriek: 'Als iets met veel publiek geld is gemaakt zou een fair deel van de inkomsten uit het buitenland moeten terugvloeien om daar weer mooie programma's voor te maken. We geloven dat we de inkomsten hieruit in de toekomst kunnen vergroten en maken daar op dit moment plannen voor.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Producenten

Producenten laten weten dat ze rechten ook zelf willen kunnen blijven verkopen, omdat de NPO lang niet altijd de juiste contacten heeft of onvoldoende commercieel inzicht toont. Ook vinden ze dat de NPO eerst met de omroepen om tafel moeten als ze meer opbrengsten willen zien.

Producenten IDTV en Pupkin laten vanaf dezelfde beurs weten deals te hebben gesloten over de rechten van hun series Smeris, Van God Los (beide van Pupkin TV) en De Prooi (IDTV). Ze sloten deals met zenders uit diverse landen, maar ook met het Amerikaanse kabelkanaal MHZ Networks.

De NPO wil overigens niets kwijt over de exacte bedragen die met de verkoop van programma's gemoeid zijn. Bij verkoop per titel wordt wel gekeken naar de afzetmarkt van de betreffende koper; grotere omroepen moeten meer betalen. Zo betaalt een land als Japan zo'n 7.000 euro voor een aflevering van Tegenlicht en Letland zo'n 700 euro voor dezelfde episode.

Regie op de set van de KRO-misdaadserie Penoza. Beeld anp
Regie op de set van de KRO-misdaadserie Penoza.Beeld anp

Verkochte docu's

Naast afleveringen van VPRO's Tegenlicht en Dokument van de NCRV zijn er in Cannes ook weer veel andersoortige documentaires en series verkocht. Zenders in Australië, Frankrijk en Duitsland kochten de NTR-jeugdserie over wetenschap Full Proof. De IDFA-documentaire Around the world in 50 concerts (AVROTROS) over het Koninklijk Concertgebouworkest is verkocht aan Israël (IBA Channel), Canada (Blue Ice Docs) en België (VRT). Een zender in Taiwan kocht de EO-documentaire Dusty Bin Dreams over Afrikaanse armoede en de wetenschappelijke serie over ouder worden, 'Eeuwig Jong' van Omroep MAX.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden