NPO Gemist in full-HD en zonder reclame voor betalende abonnees

Programma's van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn voortaan in betere beeldkwaliteit terug te kijken, zonder reclame. Daar moet wel voor worden betaald: een abonnement op NPO Start Plus kost 2,95 euro per maand. Er is ook een gratis versie: NPO Start, de opvolger van Uitzending Gemist.

Menno van Dongen
null Beeld anp
Beeld anp

Op de vernieuwde app en de website kan iedereen, zonder bijbetaling, een profiel aanmaken. Net als bij diensten als Netflix wordt het mogelijk om verder te kijken op andere apparaten, playlists samen te stellen en meldingen te ontvangen over je favoriete series. Voor kinderen zijn 'veilige' profielen beschikbaar. Tot zeven dagen na de reguliere uitzending zijn programma's gratis te zien.

Bij NPO Start Plus, de betaalde versie, is de beeldkwaliteit verhoogd tot 1080p, full-HD. Kijkers klagen al jaren over het korrelige beeld van programma's van de publieke omroep, maar de NPO gaf geen krimp. Voor smartphones en tablets zou het beeld goed genoeg zijn. Ook nu nog blijft de kwaliteit achter bij de concurrentie, sommigen experimenteren al met 4K.

Beelden in HD-kwaliteit zijn alleen beschikbaar op npo.nl en de app, voor programma's die al zijn uitgezonden. Het is niet mogelijk in HD iets te 'streamen' naar je tv, via een apparaat als de Google Chromecast. Dit is volgens de NPO te duur om het te faciliteren. Dan moet de abonnementsprijs worden verhoogd, en dat is niet de bedoeling.

Staatssecretaris Van Dam stapt over naar NPO

Vanmiddag maakte de NPO bekend dat staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam (39) per 1 september 2017 zal toetreden tot de Raad van Bestuur van de NPO. Als nieuwe bestuurder wordt hij verantwoordelijk voor de portefeuille Mediaportfolio en Distributie.

Critici hekelen de nieuwe dienst, omdat ze via de belasting al meebetalen aan de publieke omroep. De NPO heeft toesteming gekregen van staatssecretaris Sander Dekker (Media), hij beklemtoont dat je voor het extra geld ook extra service krijgt: geen reclame en veel meer oude programma's. Ook wordt flink geïnvesteerd in uitzendrechten van oude series. Een groot deel van het abonnementsgeld vloeit volgens de NPO terug naar de omroepen en makers.

Shula Rijxman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO: 'NPO Start wordt hét startpunt voor Nederlanders om het rijke aanbod van de publieke omroepen te ontdekken en te bekijken of te beluisteren. De dienst is makkelijker in gebruik op alle apparaten, zo wordt de schatkamer van de publieke omroep nog beter ontsloten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden