NPO: extra vergoeding kabelaars op zijn plaats

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wacht het oordeel van de Tweede Kamer af als het gaat om een eventueel in te voeren 'tv-taks' voor kabelaars. Die zouden daarmee een hogere bijdrage moeten gaan betalen aan de financiering van de programma's van de publieke omroep. Een hogere bijdrage die volgens de NPO overigens wel terecht zou zijn. Van een concreet voorstel hieromtrent is echter geen sprake, meldt de PvdA.

Beeld ANP

Volgens de Telegraaf zouden oppositiepartijen door de PvdA zijn benaderd om een extra vergoeding mogelijk te maken. Met dit bedrag, ongeveer 8 euro per kabelaansluiting, zouden de extra bezuinigingen van 100 miljoen die de coalitie bij de formatie overeenkwam, met ongeveer de helft worden verzacht.

De PvdA is voor een hogere bijdrage van kabelaars, maar spreekt vandaag in een reactie tegen dat de partij bezig is met een concreet voorstel rond een 'tv-taks'. Kamerlid Martijn van Dam: 'De concrete invulling die de Telegraaf geeft - belastingheffing, bedrag van 8 euro, opbrengst 60 miljoen - heb ik zelfs nog nooit gehoord of gezien'.

'Geen redelijke vergoeding'
De NPO reageert terughoudend op de berichten, al zou een hogere bijdrage van de kabelaars wel degelijk op zijn plaats zijn, stelt een woordvoerder: 'De term tv-taks is misplaatst, maar het is wel al jaren zo dat de kabelaars geen redelijke vergoeding betalen voor het doorgeven van de waardevolle programma's van de Nederlandse Publieke Omroep. Dat gaat ten koste van de kijker, terwijl de kabelaars er aan verdienen. Het is aan de Kamer om hier nu een uitspraak over te doen'.

PvdA'er Van Dam deed in november vorig jaar in een programma op Radio 1 een oproep aan kabelaars om meer te betalen aan de publieke omroep. 's Lands grootste kabelaar Ziggo stelde toen dat het jaarlijks al 'enkele miljoenen euro's aan de NPO betaalt om doorgifte in de beste kwaliteit van Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, Uitzending Gemist en de themazenders mogelijk te maken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden