Update

NPO en 4 mei-comité zien tv-spektakel niet zitten

De Evangelische Omroep (EO) wil voortaan ieder jaar een 'Nationale Herdenkingstocht' organiseren op 4 mei. Het betreft voor de eerste editie een tv-spektakel rond het verhaal van Anne Frank 'op authentieke locaties, waarbij bekende Nederlanders scènes naspelen uit het dagboek en bekende Nederlandstalige nummers zingen'. De kans dat het evenement er komt, lijkt klein. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de NPO zijn niet enthousiast.

Beeld uit het uitgelekte EO-plan voor een jaarlijkse herdenkingstocht op 4 mei.Beeld Geenstijl

Het idee heeft veel weg van The Passion, het jaarlijkse evenement rond de kruisiging van Jezus, en is ook bedacht in samenwerking met de producent van dat tv-spektakel, Eye2Eye Media. Het plan lekte vanmorgen uit via de website Geenstijl, die erbij vermeldde dat het 'hopelijk om een grap gaat'.

De EO heeft inmiddels laten weten dat het wel degelijk om een serieus programma-idee gaat. 'We hopen het programma uit te mogen zenden en rond te krijgen. Voorlopig is het een idee en kan de uiteindelijke vorm nog anders uitpakken', meldt de omroep.

Fragmenten uit het plan:
'Terwijl we in de foto's Anne zien groeien van baby tot nu, zingt Otto 'Anne' van Herman van Veen.
Anne, de wereld is niet mooi / maar jij kan haar een beetje mooier kleuren
etc.'

'Margot vreest voor de neutraliteit van Nederland, maar Miep denkt dat Duitsland de neutraliteit van Nederland zal respecteren. Ze zingt '15 Miljoen Mensen' van Fluitsma en van Tijn. Even later gevolgd door alle aanwezigen.
15 Miljoen mensen / Op dat hele kleine stukje aarde / Die schrijf je niet
de wetten voor / Die laat je in hun waarde.'

'Live speelfilm'
Tijdens de 'Nationale Herdenkingstocht' op Nederland 1 wil de omroep schakelen tussen de 'live speelfilm' rond het dagboek en een fakkeltocht naar het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. Iedereen mag meelopen om vervolgingsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken, staat in het plan. Ook hier doet het evenement denken aan The Passion, waar niet alleen BN'ers liedjes zingen, maar ook gewone Nederlanders mogen meelopen in een tocht waarbij een verlicht kruis wordt gedragen.

Als het aan de omroep ligt, wordt de herdenkingstocht een jaarlijkse traditie in wisselende steden. De makers opperen in het plan alvast om de volgende edities in bijvoorbeeld Rotterdam en Kerkrade te houden. Waar in Amsterdam dan het verhaal van Anne Frank centraal zou staan, wordt in andere steden weer een ander oorlogsverhaal uitgezocht voor de 'live speelfilm'. Daarmee willen de programmamakers minder bekende oorlogsslachtoffers uit de anonimiteit en de vergetelheid halen. Ook The Passion speelt zich jaarlijks af in een andere stad.

Steun
De ceremonie wordt volgens de initiatiefnemers volledig ondersteund door onder meer het Nederlands Auschwitz Comité en het Centraal Joods Overleg. Voorzitter Jacques Grishaver bevestigde tegenover het ANP dat het Nederlands Auschwitz Comité het plan omarmt. 'Het idee is goed. Het verhaal over de Tweede Wereldoorlog en wat zich allemaal heeft afgespeeld kan niet wijd genoeg verspreid worden.'

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet vraagtekens bij het plan. 'Op 4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarbij past respect en ingetogenheid', reageert de organisator van de nationale herdenking en de viering van Bevrijdingsdag vandaag. 'Voor het Nationaal Comité is het de vraag hoe een dergelijke productie zich hiertoe verhoudt. Het Nationaal Comité verzoekt de initiatiefnemers en de netcoördinator van Nederland 1 nadrukkelijk zich ook die vraag te stellen.'

NPO
De Nederlandse Publieke Omroep laat in een reactie weten dat het uitgelekte programmaplan 'in deze vorm' nog niet op het bureau van zendercoördinator Marcel Peek (Nederland 1) is beland. De kans dat dit zo op het scherm komt, lijkt dan ook niet groot: 'Wij hebben een goede relatie met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en de EO weet dat wij nooit een live-evenement zullen uitzenden waar het comité niet achterstaat.'

Fragment uit het plan rond een jaarlijkse tv-herdenkingstocht rond oorlogsslachtoffers.Beeld Geenstijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden