NPO 3FM stopt met Glazen Huis tijdens Serious Request

NPO 3FM stopt na veertien jaar met het Glazen Huis. Tijdens de komende editie van Serious Request zitten de dj’s niet meer op een locatie in een stad, maar maken ze een voettocht door het land van actie naar actie. Dit alles onder de noemer De Lifeline.

Maaike Vos
3FM-dj’s Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn vorig jaar op het podium bij het Glazen Huis, waar ze zeven dagen live radio maakten en geld ophaalden voor Serious Request.  Beeld anp
3FM-dj’s Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn vorig jaar op het podium bij het Glazen Huis, waar ze zeven dagen live radio maakten en geld ophaalden voor Serious Request.Beeld anp

‘Op deze manier kunnen we de georganiseerde acties, die 3FM Serious Request tot een succes maken, nog beter onder de aandacht brengen en zo hopelijk nog meer mensen motiveren om in actie te komen’, laat de woordvoerder van 3FM weten per e-mail. De dj’s starten in drie teams van twee dj’s, elk op een andere locatie, en eindigen uiteindelijk in TivoliVredenburg in Utrecht. Daar is ook het hoofdkwartier van de actie is gevestigd en vindt gedurende de week een festival plaats.

Het is nog niet bekend vanuit welke locaties de dj's starten. Er is altijd een team onderweg terwijl de andere teams slapen. De dj’s zullen dus nog steeds 24 uur per dag radio maken. In het Glazen Huis mochten ze zes dagen lang geen vast voedsel eten, maar tijdens De Lifeline mag dit wel. ‘De grote vraag is: hoe gaan zij hun eigen maaltijd regelen?’, aldus de woordvoerder.

Zelf goede doelen kiezen

Net als bij de voorgaande edities svan Serious Request kunnen luisteraars ook dit jaar weer tegen betaling muziek aanvragen. Ze kunnen zelf kiezen waar hun geld heengaat: reanimeren in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld of noodhulp bij oorlogen en conflicten.

null Beeld

Zendermanager Sharid Alles zegt dat deze editie voor en door een andere 3FM-generatie wordt gemaakt, waarbij de luisteraars zelf kunnen kiezen welk doel ze belangrijk vinden. ‘Het gevoel en doel van de actie zijn niet veranderd, maar met deze vorm kunnen we luisterend publiek meer dan ooit bij 3FM Serious Request betrekken.’ De woordvoerder voegt toe: ‘Door een keuze aan te bieden krijgen luisteraars de mogelijkheid om in actie te komen voor iets waar ze zich persoonlijk betrokken bij voelen.’

Er was de afgelopen tijd veel onzekerheid over het voortbestaan van Serious Request, onder meer omdat de stad waarin het evenement zou plaatsvinden nog niet was aangekondigd. Ook liepen de opbrengsten al jaren terug. Werd er in 2012 nog bijna 14 miljoen euro opgehaald voor het terugdringen van babysterfte, vorig jaar doneerden luisteraars nog maar zo’n 5 miljoen euro voor het herenigen van verscheurde families.

Het is nog niet bekend of De Lifeline de komende jaren de nieuwe opzet voor Serious Request wordt of dat het Glazen Huis ooit nog terugkomt.

NPO 3FM broedde al een tijdje op een andere manier om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Dat bleek vorig jaar al uit de reactie van de zender op vragen over de toekomst van de jaarlijkse inzamelingsactie Serious Request.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden