Notitie regering gevraagd over beveiliging kunst

D66-Kamerlid B. Dittrich wil een notitie van de regering over beveiliging van openbaar kunstbezit tegen vandalisme. Aanleiding is de beschadiging vrijdag van een schilderij van Barnett Newman in het Stedelijk Museum in Amsterdam door een vandaal, die voor een identiek vergrijp al eerder was veroordeeld....

ANP

ANP

DEN HAAG

Staatssecretaris Nuis (Cultuur) kondigde eerder overleg aan met minister Sorgdrager (Justitie) over maatregelen om deze uitwassen te voorkomen. B en W van Amsterdam zijn voorstander van een museumverbod voor de man die het schilderij vernielde. Daarmee schaart het college zich achter wethouder Bakker die de kunstvandaal al meteen niet meer in het Stedelijk Museum wilde hebben.

Het gemeentebestuur laat nog onderzoeken of het mogelijk is een kort geding aan te spannen tegen de vernieler; daarin zou een museumverbod ook juridisch bekrachtigd kunnen worden.

Dinsdag maakte het Centraal Museum in Utrecht bekend dat het in 1990 ook geconfronteerd werd met beschadiging van een kunstwerk. Een bezoeker bekrastehet Portret van H.M. Koch-De Geer van de Utrechtse magisch-realist Pyke Koch vermoedelijk met een steentje van een ring. De dader is nooit gepakt omdat de kras pas na enige tijd werd opgemerkt. Ondanks de tienduizend gulden kostende restauratie is de beschadiging nog steeds op het schilderij te zien.

Het museum besloot de zaak destijds stil te houden omdat de directie anderen niet op een idee wilde brengen. Bovendien schaamde zij zich ervoor dat iets dergelijks kon gebeuren. Omdat de discussie over beveiliging op gang is gekomen, besloot directeur Sjarel Ex duidelijk te maken dat vernieling van kunstwerken geen incidenten zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden