NOS-top vreest voor toekomst publieke bestel

De NOS vreest voor de toekomst van de publieke omroep. Het Hilversumse bestel is 'de aansluiting in meer of mindere mate kwijtgeraakt met groepen die samen driekwart van de bevolking uitmaken'....

Van onze verslaggever

Volgens de NOS-top dreigt de publieke omroep zijn maatschappelijk draagvlak te verliezen. De positie van Hilversum is 'veel minder solide' dan het marktaandeel van iets minder dan 40 procent aangeeft. De nota is bedoeld om de omroepverenigingen rijp te maken voor 'een omslag in Hilversum' waarbij zij definitief hun vaste plek op één net verliezen. 'Het gaat niet op de eerste plaats om thuisnetten voor omroepen, maar om thuisnetten voor kijkers', vindt het bestuur onder voorzitterschap van Wolffensperger.

Praktisch gevolg is dat omroepen hun programma's voortaan verspreid over drie netten terugvinden. Zo ziet de VARA zijn populaire programma's Oppassen en Lingo verhuizen naar het zogeheten A-net, dat met een marktaandeel van 19 procent de grootste zender moet worden. Dat eerste net, met onder meer Studio Sport, richt zich op mensen met een 'relatief geringe politieke en culturele interesse', ook wel aangeduid als Algemeen Dagblad en Telegraaf-lezers.

De VARA heeft zich verzet tegen het losmaken van de populaire programma's van zwaardere kost als B & W of Het Lagerhuis. Die gaan naar Net C, bedoeld voor NRC- en Volkskrant-lezers, en krijgen onder meer gezelschap van het humoristische TROS-programma Dit was het nieuws (nu nog op Nederland 2) en het onderzoeksjournalistieke Reporter (nu nog Nederland 1). Dit net voor hoger opgeleiden en 'politiek progressief' ingestelde Nederlanders moet een marktaandeel van 10 procent halen.

Voor Trouw- en regionale dagbladlezers is er Net B, omschreven als het thuisnet voor 'de traditionele en een deel van de moderne burgerij'. Zij krijgen veel Nederland 1-programma's waaronder Netwerk, maar ook Andries Knevels talkshow Het elfde uur en het TROS-zangprogramma Una voce particulare, beide nu te zien op Nederland 2. Als Net B de vereiste 13 procent zou halen, komt de publieke omroep als geheel uit op een marktaandeel van 42 procent.

Dat is iets meer dan nu en die winst moet onder meer komen van het samenbrengen van jeugd- en kinderprogramma's in twee blokken tussen vier en zeven uur. Dat betekent het samenvoegen op één net van programma's als Villa Achterwerk (VPRO) en Alles Kits (Nederland 1) die als zeer verschillend worden ervaren. Dat voelt de raad van bestuur ook aan ('Dit vergt de nodige acrobatiek'), maar die wil het kinder- en jeugdblok niettemin een 'herkenbaar eenduidige styling' geven met een eigen naam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden