NOS: op elke zender een ander journaal

Het NOS Journaal wil per zender verschillende bulletins maken, bedoeld voor verschillende soorten kijkers. Hoofdredacteur N. Haasbroek is bereid zijn uitzendingen aan te passen aan de nieuwe profielen van Nederland 1, 2 en 3....

Volgens Haasbroek kunnen onderwerpen, vormgeving en presentatoren van het Journaal beter worden afgestemd op de kleur van de zender. Zo passen de presentatoren Harmen Siezen en Sacha de Boer goed bij het nieuwe, 'toegankelijke' Nederland 2, vindt hij. Philip Freriks en Marga van Praag zou hij vanwege 'hun eigen inbreng' daar niet neerzetten.

Het gekozen verschil in onderwerpen omschrijft de hoofdredacteur als een 'subtiele accentverschuiving'. Zo moet Nederland 2 zich richten op een breed publiek, inclusief 'kijkers met minder politieke en culturele interesse, die nu niet goed worden bereikt'. Dat vraagt volgens Haasbroek om onderwerpen die 'wat dichter bij het publiek staan'.

Als voorwaarde voor zijn medewerking vraagt Haasbroek, boven op zijn jaarlijkse budget van 52 miljoen gulden drie miljoen extra van het NOS-bestuur .

Vandaag beslissen de omroepverenigingen over een scherpere profilering van Nederland 1, 2 en 3. Die is nodig om kijkers terug te winnen van commerciële zenders. Vooral een 'toegankelijk Nederland 2' moet de publieke omroep afhelpen van het imago 'saai en inspannend'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden