NOS 'herstelt fout' na felle kritiek op berichtgeving over Wilders in Spijkenisse

De NOS heeft een 'fout hersteld' uit de reportage over de PVV-campagnedag in Spijkenisse. In het NOS Journaal van 20 uur meldde verslaggever Michiel Breedveld zaterdag dat er 'een ongelooflijke mensenmassa' op af was gekomen. 'Ongekend', noemde hij de belangstelling. Andere journalisten hadden veel minder aanhangers van de PVV waargenomen, hoogstens 150. En daar bovenop nog grote groepen pers, politieagenten en beveiligers.

Geert Wilders te midden van microfoons van buitenlandse tv-zenders in het centrum van Spijkenisse. Beeld afp

'Iedereen die zich erover verbaast dat wij meldden dat er een ongekende belangstelling was, heeft natuurlijk gelijk', meldt de NOS maandag op de website. De omroep houdt het nu op 'vele tientallen of misschien een paar honderd aanhangers'. De verslaggever wilde de hectiek, met 'veel geduw en getrek', omschrijven, maar 'daar hadden we dus andere woorden voor moeten kiezen'.

Perceptie

Hoe is de fout ontstaan? 'De verslaggever volgt de PVV al lang en had nog nooit zo'n drukte gezien', zegt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. 'Je moet je voorstellen dat hij daar staat, zich naar voren moet vechten en tegelijkertijd tv moet maken. Zijn perceptie was op dat moment dat het ongekend druk was.'

Een jaar geleden hield verslaggever Breedveld een zeldzaam interview met Wilders. Dat zou kritiekloos zijn geweest, vonden vele media destijds, waaronder Vrij Nederland en columnisten van De Telegraaf en de Volkskrant. Dat de fout van zaterdag voortkwam uit de angst kritisch te zijn over de PVV ontkent Gelauff. Het speelde 'helemaal niet mee' dat de verslaggever het verwijt wilde voorkomen dat de NOS vooringenomen is tegenover de PVV.

Kritiek

Al snel na het journaal kreeg Gelauff berichten binnen dat er iets was fout gegaan. 'Ik zag zaterdagavond op Twitter al wat kritiek, maar daar zie ik wel vaker dingen - soms heeft men gelijk, soms niet. Zondagavond hadden we contact over wat er mis is gegaan. We waren het eens dat het niet klopte. Maandagochtend hebben we gerectificeerd.'

De vergelijking met de inauguratie van president Trump, toen ook totaal verschillend over de bezoekersaantallen werd bericht, wijst Gelauff van de hand. 'Dat mensen die vergelijking maken zegt meer over de tijd waarin we leven dan over onze berichtgeving. We zouden nooit moedwillig zulke aantallen overdrijven.'


Lees ook:

De PVV heeft haar campagne geopend in Spijkenisse, onder grote belangstelling van vooral journalisten. Onze verslaggever was erbij.

Met een bliksembezoek aan het centrum van Spijkenisse heeft Geert Wilders zaterdagochtend de verkiezingscampagne van zijn PVV afgetrapt. Rond de Dorpskerk en op de Markt was uitzonderlijk veel politie op de been, zowel in uniform als in burger. Ook de pers was massaal uitgerukt. Vooral de belangstelling van buitenlandse media viel op. Het publiek kreeg Wilders nauwelijks te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden