NOS bereidt 'Eurodesk' voor na eis Van der Ploeg

Er komt géén Brussel Vandaag, een dagelijkse rubriek à la Den Haag Vandaag over het Europees Parlement, zoals staatssecretaris Van der Ploeg van Media deze week voorstelde....

Al enige tijd wordt vanuit Brussel intensief gelobbyd om meer media-aandacht voor 'Europa'. Deze week resulteerde dat in een pleidooi van D66-mediaspecialist B. Bakker, die de lijst programmaonderdelen waaraan de NOS wettelijk aandacht moet besteden, wil aanvullen. Onder 'parlementaire verslaggeving' moet vanaf nu ook worden verstaan de verslaggeving over het Europees Parlement.

De aanvulling wordt opgenomen in artikel 16 van het Mediabesluit uit 1987.Daarin staan de onderdelen omschreven waaraan de NOS volgens de wet aandacht moet besteden, namelijk de dagelijkse nieuwsvoorziening, verslaggeving van nationale feest- en gedenkdagen en actuele sportverslaggeving, ochtendgymnastiek. En nu dus Europa.

Maar Europa zou er ook zonder die aanvulling in het Mediabesluit wel gekomen zijn, aldus hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal. 'In ons beleidsplan Buitenlandse zaken in het NOS Journaal van augustus 1998 staat al dat er meer aandacht voor Europa moet komen.

'Daarbij denken we niet alleen aan berichtgeving over Eurotoppen en dergelijke, maar ook aan reportages over de dagelijkse praktijk. Gegarandeerde berichtgeving over Europa in de reguliere rubrieken lijkt ons aardiger dan een Brussel Vandaag-opzet', aldus Haasbroek.

De Eurodesk is een voorstel van een werkgroep van de NOS, waarin onder meer het Journaal en Den Haag Vandaag vertegenwoordigd zijn. Het bureau moet uit minimaal twee redacteuren bestaan, die reportages maken voor de verschillende nieuws- en actualiteitenrubrieken van de publieke omroep.

Volgens Haasbroek zou de Eurodesk gefinancierd kunnen worden uit het programmaversterkingsbudget van de raad van bestuur van de NOS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.