North West Frontier, Nanny McPhee, Sin City

Iedere dag zet de Volkskrant de beste films op televisie voor u op een rij.

Lauren Bacall. Beeld imdb
Lauren Bacall.Beeld imdb

North West Frontier (J. Lee Thompson, 1959)
BBC 2, 15.05-17.15 uur.

Een goede kleine film... Met een stomme titel. Zo omschreef de vorige week overleden Hollywoodlegende Lauren Bacall haar Britse speelfilmdebuut. Zo 'klein' is North West Frontier nou ook weer niet: de in CinemaScope gedraaide film speelt zich af in een door religieus geweld verscheurd India en spreidt zijn honderden figuranten regelmatig uit tot in de verste hoeken van het landschap. Alles draait om een enerverende reddingsmissie per trein, die een piepjong maar belangrijk hindoeprinsje moet behoeden voor bloeddorstige moslimrebellen. Ook zijn Amerikaanse gouvernante (Bacall) reist mee, net als enkele Engelse aristocraten, een Franse wapenhandelaar en een griezelige Nederlandse journalist. Een knappe Britse militair voert de leiding, in wat feitelijk een vermomde western is. Wanneer de vijand te paard op de trein afstormt, joelend en schietend, zijn de horden anonieme moslimstrijders net indianen en is de trein net een gecamoufleerde postkoets.

Tussen de piekfijn georkestreerde massa- en actiescènes - spannend is de oversteek via een gebombardeerde brug, beklemmend de scène waarin Bacall een met lijken bezaaide treinwagon op overlevenden doorzoekt - vindt regisseur J. Lee Thompson ook tijd voor drama: de passagiers voeren opmerkelijk veel gesprekken over beschaving, onderdrukking en kolonialisme, de morele schuld van wapenleveranciers, de (on)zin van militaire discipline, het verschil tussen Amerikanen en Engelsen. Dat lijkt een zware vracht voor een dik twee uur durende avonturenfilm, maar North West Frontier zakt vrijwel nergens in. Perfect ouderwets vermaak voor een vrije maandagmiddag, dus. Wat die volgens Bacall stomme titel betreft: daarmee refereerde ze aan de (minder western-achtige) titel die de film in Amerika kreeg, Flame over India. Vrij oubollig, inderdaad.

Nanny McPhee (Kirk Jones, 2005)
RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Ze heeft twee grote wratten in haar gezicht, een monsterlijke neus en een naar voren stekende tand: Emma Thompson is een bizarre verschijning in deze Britse kinderfilm. Omdat de drie kinderen van weduwnaar Colin Firth alle andere gouvernantes met veel overtuiging hebben weggepest, zit er voor hem weinig anders op dan haar in dienst te nemen. In haar nieuwe baan moet Nanny McPhee niet alleen de lastige kinderen tot rust brengen, wat haar met haar magische krachten weinig moeite kost, maar ook nog een huwelijk arrangeren en de adellijke tante Angela Lansbury in toom proberen te houden. Het zijn allemaal problemen die leiden tot ouderwets gooi- en smijtwerk met een huwelijkstaart.

Sin City (Robert Rodriguez, Frank Miller, 2005)
Fox, 22.00-00.20 uur.

Hard boiled detectives en films noir vormden de inspiratiebron voor Sin City, het eerste, veelgeroemde soloproject van striptekenaar Frank Miller. Zonder dat hij de rechten had, verfilmde Sin City-fan Robert Rodriguez (El Mariachi, Spy Kids, Machete) een kort verhaal uit de reeks. Miller was direct verkocht. Het korte verhaal werd de proloog van Frank Millers Sin City, zoals de volledige filmtitel luidt. Om aan te geven dat zijn geesteskind bij hem in goede handen was, stond Rodriguez erop dat hij en Miller samen als regisseur vermeld zouden staan. De film blijft qua uiterlijkheden trouw aan de bron en staat bol van het testosteron, grof geweld en cynische humor. Al jarenlang gonsden geruchten over een vervolg en volgende week is het eindelijk zover: dan gaat Sin City: A Dame to Kill for, in première.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden