North Sea Jazz bij voorbaat al beter af in Rotterdam

Aan de vooravond van North Sea Jazz, van 14 tot en met 16 juli in Ahoy’ in Rotterdam, waagt de organisatie zich al aan een conclusie: het festival is beter af in Rotterdam dan in Den Haag....

Van onze verslaggevers

Branford Marsalis, ‘artist in residence’, verheugt zich op Rotterdam. ‘Den Haag was aardig, maar Rotterdam is tenminste een echte stad, met mooie gebouwen en een rivier. Jazz is toch echt stadsmuziek.’

Tot verdriet van veel jazzliefhebbers besloot het festival twee jaar geleden het Nederlands Congres Centrum in Den Haag te verlaten, toen enkele zalen moesten wijken voor de komst van Europol. Daarmee kwam een eind aan een traditie van dertig jaar.

Voor de aankleding van de zalen in Ahoy’ was volgens directeur Luyken vijf ton euro extra nodig. Er is 1800 strekkende meter ‘afhangdoek’ gespannen. Zo’n 165 strekkende meter matten van schapenwol moet de akoestiek verbeteren en het geluid isoleren.

De gemeente Rotterdam draagt met een subsidie van 450 duizend euro bij in de kosten. Er zijn veertien podia, waarop dertienhonderd artiesten zullen optreden. Er ligt tijdelijk 12 kilometer kabel. Het stroomverbruik is even groot als vijftig gezinnen in een heel jaar verbruiken.

Het publiek laat het niet afweten, meldt Luyken. In de voorverkoop zijn ruim 60 duizend kaarten verkocht. Den Haag is niet vergeten: er worden vanuit de residentie gratis bussen ingezet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden