RecensieAndriessen, Padding e.a. in Concertgebouw

Nora Fischer verzuipt in het Radio Filharmonisch ★★★☆☆

De held van de middag was vervangend dirigent Bas Wiegers.

Nora Fischer. Beeld Sarah Wijzenbeek
Nora Fischer.Beeld Sarah Wijzenbeek

Een late, lyrische, niet overrompelende Andriessen. Zo trok in het Amsterdamse Concertgebouw The only one voorbij, een vijfdelige liedcyclus voor jazzzangeres en groot ensemble die Louis Andriessen (80) schreef op de stem van Nora Fischer (32). Los Angeles pronkte in mei met de wereldpremière; de NTR ZaterdagMatinee presenteerde het stuk aan Nederland.

Het bleek een vat vol herinneringen. De citaten en stijlflarden waaruit Andriessen putte reikten van eenstemmig kerkzang (Dies Irae) tot jolig lied (‘en ons moeder is niet thuis’), van minimal music tot iets wat geurde naar tex-mex. Met de microfoon in de hand zong Nora Fischer er naar het Engels vertaalde dichtregels onder van de Vlaamse Delphine Lecompte, over kind zijn en volwassen worden.

Het is een bof dat het stuk op Radio 4 valt terug te luisteren. De Grote Zaal van het Concertgebouw, geroemd vanwege haar orkestakoestiek, klinkt met elektrische versterking rampzalig. Zaalervaring: Nora Fischer verzuipt in het Radio Filharmonisch. Thuiservaring: wat zitten we dicht op haar adem, de ploffende tong, de schreeuw die zorgvuldig wordt voorbereid.

Met Three Birthday Pieces leverde Martijn Padding een verlate verjaarsgroet aan zijn leermeester. Het is niet Paddings sterkste stuk (grappige geluidjes worden een manier), maar Andriessens stem die uit een radio-interview was binnengesmokkeld ontroerde.

De held van de middag was trouwens Bas Wiegers. Als vervangend dirigent had hij een week om vier partituren te overmeesteren. Durf het maar. En lever dan maar zulke zacht deinende, voortdurend van kleur verschietende Valses nobles et sentimentales van Ravel.

Andriessen, Padding e.a.

Klassiek

★★★☆☆

Nora Fischer (zang), Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Bas Wiegers. 30/11, Concertgebouw, Amsterdam. Terugluisteren via radio4.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden