Nooit meer The Office: vier redenen waarom we het gaan missen

The Office is niet meer. Waar het Britse origineel het al na twee seizoenen voor gezien hield, kende de Amerikaanse variant maar liefst negen seizoenen. Waar The Office UK eerst naadloos werd gevolgd, creëerden de Amerikanen gaandeweg hun eigen personages, verhalen en humor. Gisteravond was in Amerika de extra lange slotaflevering te zien. Mediaredacteur Julien Althuisius geeft vier redenen waarom we The Office gaan missen.

Steve Carell in The OfficeBeeld ap

1. Michael vs Toby
Al in de allereerste aflevering van The Office wordt duidelijk dat Michael Scott een intense, ongefundeerde haat koestert jegens de sullige, sympathieke HR-manager Toby Flenderson. De exacte redenen van die meedogenloze afkeer werd nooit helemaal duidelijk, maar het leverde wel geweldige scènes op. Scott kan levendige, hartelijke gesprekken hebben met elke willekeurige andere collega, maar als Toby in de buurt komt snauwt hij hem meteen af.

'Toby zit bij HR, dat betekent dat hij technisch voor het management werkt', introduceert Scott Flenderson in het prilste begin van The Office. 'Dus hij maakt eigenlijk geen onderdeel uit van onze familie. Ook is hij gescheiden, dus hij maakt ook geen onderdeel uit van zijn eigen familie.'

Beste moment:
De voorbeelden van Michaels haat jegens Toby zijn te talrijk om hier allemaal op te noemen; op YouTube staan hele compilaties van verschillende confrontaties tussen Michael en Toby. Eentje springt eruit. Tijdens een vergadering met het voltallige personeel zegt Michael: 'Als ik in één ruimte zou zijn met Osama Bin Laden, Hitler en Toby en ik had een pistool met twee kogels, zou ik Toby twee keer neerschieten.'

2. Jim & Pam
Wat is een serie over een papierhandel zonder een fatsoenlijke kantoor-romance? Jim Halpert en Pam Beesley waren de tortelduifjes uit The Office en zorgden voor de romantiek onder de TL-verlichting en het systeemplafond. In negen seizoenen maakten we deze twee 'normaalste' karakters mee van hun eerste kus tot hun tweede kind, zonder dat het ooit tenenkrommend soft werd. Jim en Pam waren vanaf het begin een team en spanden in een een reeks fantastisch uitgevoerde practical jokes (waarover later meer) samen tegen collega Dwight Schrute (over wie later meer).

Beste moment:
Als Pam en Jim samen in de ondergaande zon over straat lopen en Jim plotseling stopt, knielt, Pam diep in haar ogen aankijkt en zegt: 'Hey Pam... wil je... één seconde wachten terwijl ik mijn veters strik.' Pam: 'Ik haat je.'

3. Dwight Schrute
De beste verkoper van het bedrijf. En een wandelende sociale ramp. Zijn vertolker Rainn Wilson omschreef Dwight Schrute eens treffend als een 'facistische nerd'. Groot fan van fantasy, vechtsporten en wapens en een grondige hekel aan collega Jim. Schrute heeft een sterk verlangen naar - en een schrijnend gebrek aan - autoriteit en beschikt over een schrikbarende hoeveelheid parate kennis. Toch trapt hij elke keer weer in de grappen die Jim met hem uithaalt.

Beste moment:
Lastig, want zoveel. Als we dan toch echt moéten kiezen: als het personeel een EHBO-cursus krijgt. Plotseling zegt Michael Scott over de bijbehorende oefenpop: 'Het is een orgaandonor!', waarop Schrute roept: 'Geef me ijs en een doos van piepschuim'.

Schrute zakt door z'n knieën, haalt een flink jachtmes uit zijn sok, steekt die met volle kracht in de pop en snijdt 'm open. Kort daarna heeft Dwight ook het gezicht van de pop afgesneden en draagt dat als masker.

4. De practical jokes
Bij een serie over een kantoor hoort kantoorhumor. En dan bedoelen we niet het elkaar sturen van grappige plaatjes of tot vermoeiens toe 'goeiesmorgens' zeggen. The Office was een grote inspiratiebron voor het betere, creatievere werk en zorgde ervoor dat de opmerking 'dat zei m'n vrouw vannacht ook' ('that's what she said') een legendarische status kreeg. Ook hiervan is op YouTube een compilatie te vinden die het bekijken meer dan waard is.

Beste moment:
is wel als Dwight op een ochtend op zijn werk komt en ontdekt dat zijn hele bureau weg is. Na een zoektocht door het kantoor (terwijl Jim hem coacht met 'warmer' en 'kouder') vindt Dwight zijn volledige werkplek, inclusief werkende telefoon, in het mannentoilet.

Plichtsgetrouw als hij is, gaat Dwight gewoon aan het werk, beantwoordt een zakelijk telefoontje en zegt tegen een bezoekende collega dat hij zijn handen moet wassen na het plassen.

Vanaf begin juni in Nederland
The Office US werd veertig keer genomineerd voor een Emmy Award en won er vier. Steve Carell ontving een Golden Globe voor zijn vertolking van Michael Scott. Ondanks het afscheid van hoofdrolspeler Scott na het zevende seizoen, hield papierhandel Dunder Mifflin in Scranton, Pennsylvania nog twee seizoenen zijn deuren open. In Nederland zendt Comedy Central het negende, tevens laatste seizoen van The Office uit vanaf maandag 3 juni (elke werkdag, 18.50 uur).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden