Nooit meer ‘Harry, da stimmt doch was nicht!’

Tussen 1974 en 1998 heeft de Duitse televisiecommissaris Stephan Derrick 281 delicten opgelost, met 167 doodgeschoten mensen, 38 slachtoffers van een steekpartij en 14 gevallen van vergiftiging.

Zelf heeft Derrick slechts 12 maal met zijn dienstwapen – een Smith & Wesson – geschoten. Want Derrick was, aldus zijn vertolker Horst Tappert, ‘geen jager, geen fanaticus, geen wreker’. Hij bracht slechts met grote vasthoudendheid en innerlijke rust de macabere waarheid aan het licht.

Tappert, een diabetespatiënt, is op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats München overleden.

De ZDF-serie Derrick, de archetypische Krimi, was het meest succesvolle exportproduct van de Duitse televisie. Ze werd in 108 landen uitgezonden. Oud-bondskanselier Helmut Kohl, prins Albert van Monaco en paus Johannes Paulus II behoorden tot de verklaarde Derrick-fans.

Het succes van de serie is moeilijk verklaarbaar. De dialogen tussen Derrick en zijn assistent Harry Klein (Fritz Wepper) – die vaak resulteerden in de uitroep ‘Harry, da stimmt doch was nicht’ – waren even weinig spectaculair als de spaarzame actiescènes.

Draaiboekauteur Herbert Reinecker legde Oberinspektor Derrick vaak filosofische en moralistische uitspraken in de mond. Hiermee prikkelde hij Tappert tot tegenspraak. Zo weigerde hij in de nadagen van de serie een vergelijking tussen de genocide in Bosnië en de holocaust voor zijn rekening te nemen. Reinecker op zijn beurt beklaagde zich publiekelijk over Tapperts zelfingenomenheid en ‘grootheidswaan’.

De attractie van Derrick zit ‘m wellicht in de overzichtelijkheid van de wereld waarin de serie is gesitueerd. De hoofdcommissaris is streng maar rechtvaardig, en het recht neemt steevast zijn loop. Kamer 316 van het Münchense hoofdbureau van politie vormt met zijn houten bureaus, stadsplattegronden en slecht behandelde kamerplanten het onveranderlijke decor.

In Duitsland wordt commissaris Derrick vooral met één zin vereenzelvigd: ‘Haal de auto maar vast, Harry’. Deze woorden zijn echter niet door Horst Tappert gebruikt, maar door komiek Harald Schmidt in een Derrick-persiflage.

Horst Tappert Beeld
Horst Tappert
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden