BladKampioen
Nooit meer een waarschuwing voor geboefte langs de péage
Wat is lezenswaardig deze week? Het ANWB-blad Kampioen is enorm opgefrist.
Aan alles komt een eind, zelfs aan de rubriek ingezonden brieven in de Kampioen van de ANWB. Nooit meer complimenten voor de vriendelijke meneer van de Wegenwacht, een waarschuwing voor geboefte op parkeerterreinen langs de péage of een tip aan wielrenners om een bel op hun fiets te zetten. Het zal wennen zijn.
De Kampioen is vernieuwd en is – geen twijfel mogelijk – enorm opgefrist. Daar was het ledenblad ook dringend aan toe, óók visueel. De Kampioen viel nauwelijks op, hij was er gewoon, tien keer per jaar.
In de nieuwe koers krijgen de leden veel praktische informatie aangereikt. De hulpvaardigheid is toegenomen, het wemelt van de qr-codes. Er worden fietshelmen getest en er staan stukken in over rijhulpsystemen en zonnepanelen op auto’s. De consument wordt verder bediend met een overzicht van de maandelijkse kosten van auto’s.
Die zijn veel hoger dan je zou denken, zo blijkt. Dat komt vooral omdat particulieren de waardevermindering van hun heilige koe vergeten mee te tellen. Conclusie van de ANWB: ‘Onze autoliefde wordt duur betaald.’
De Kampioen moet niet worden onderschat. Dankzij het enorme legioen van de ANWB, 4,7 miljoen leden, is de oplage duizelingwekkend: 3,6 miljoen. En dat dus tien keer per jaar. Aan een oproep om te stemmen op de favoriete vestingstad (Gorinchem is de verrassende winnaar) gaven maar liefst 70 duizend mensen gehoor. Zo groot is de ANWB.
Er wordt ook gereisd, vanzelfsprekend. Vakanties zijn de tweede grote pijler van de Kampioen. Al te grote avonturen worden geschuwd. De verhalen gaan over een camperreis naar de Noordkaap, Turijn (‘dé stad voor fijnproevers’), kamperen in de Ardennen en over singlereizen die, zo wordt met nadruk gesteld, géén datingshow zijn. Desondanks worden twee stellen geïnterviewd die elkaar tijdens zo’n reis hebben gevonden.
De enige BN’er in de Kampioen – voorheen ontbraken ze – is ‘Joris Schiphol’ of ‘Mister Hello Goodbye’ zoals hij in het stuk wordt genoemd, Joris Linssen dus. Het ‘wandelinterview’ gaat vooral over zijn band Caramba en, logisch, over wandelen. ‘In feite is een wandeling een reis in het klein. Ook dan weet je niet wie of wat je onderweg tegenkomt.’
De derde pijler bestaat uit nutteloze, maar lollige weetjes. Het blad is goed in getallen, er worden er talloze genoemd. In 2021 werden in Nederland 1,1 miljoen nieuwe fietsen verkocht, de helft met elektrische ondersteuning. De Wegenwacht in Frankrijk hoefde in 2020 35 procent minder gestrande vakantiegangers te helpen dan in 2019.
Het allesovertreffende cijfer verwijst naar het aantal fietspadkilometers in Nederland: 151.521 en een halve kilometer.