Nooit geopend museum Scheringa in de verkoop

Het nooit geopende museum van Dirk Scheringa, oprichter van de DSB Bank, wordt geveild. Het mag geen kartbaan worden, iets cultureel-maatschappelijks is wel toegestaan.

Het gebouw in Opmeer dat was bedoeld voor het Scheringa Museum voor Realisme. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
Het gebouw in Opmeer dat was bedoeld voor het Scheringa Museum voor Realisme.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Geen hotel, geen winkelboulevard, geen discotheek, geen congrescentrum, geen bedrijfsverzamelgebouw, geen kartbaan. Er kan vooral veel niet in het nooit in gebruik genomen en niet volledig afgebouwde Scheringa Museum voor Realisme in Opmeer. De Noord-Hollandse gemeente wil dat het spookpand zijn cultureel-maatschappelijke bestemming behoudt. Op 22 september worden de restanten geveild van wat het grote museum moest worden van de gevallen oprichter van de DSB-bank, Dirk Scheringa. Het is een van de laatst overgebleven bezittingen uit het faillissement van de omstreden bank en bankier.

Het gigantische pand staat sinds oktober 2009 leeg, wachtend op een nieuwe bestemming. De bouw werd gestaakt na het faillissement van DSB. Belangstellenden kunnen bieden op het gebouw via een onlineveiling in opdracht van de curator. Een kijkdag is nog niet gepland en een schatting van de opbrengst is nog niet gegeven.

Woekerbankier Scheringa, die met investeringen in voetbalclub AZ ooit het landskampioenschap veroverde, had grootse plannen met zijn kunstcollectie van circa 1.300 werken. Die waren al te zien in een voormalig schoolgebouw in het nabij gelegen Spanbroek, maar dat pand bleek te klein. Het nieuwe museum zou liefst 44 zalen krijgen en zou het Van Gogh Museum in Amsterdam in oppervlakte overstijgen.

Dirk Scheringa. Beeld ANP
Dirk Scheringa.Beeld ANP

Museum MORE

Het Nederlandse deel van de collectie realistische kunst werd na het bankroet van de bank verkocht aan ondernemer Hans Melchers, die op zijn beurt ook een museum liet bouwen. Dit Museum MORE werd in juni van dit jaar geopend in Gorssel.

Op allerlei manieren is er geprobeerd een nieuwe functie te verzinnen voor de 10 duizend vierkante meter vloeroppervlakte en de 1.750 vierkante meter grond eromheen. Het werd niet het Nationaal Historisch Museum, ook geen Integraal Kind Centrum (IKC) en evenmin een Agri- Food- & ScienceCenter over innovaties in de land- en tuinbouw.

Verkoop aan particucliere investeerders bleek moeilijk, zegt een woordvoerder van de curator. Geïnteresseerde partijen struikelden steeds over de culturele bestemming.

Herman Ter Veen, fractievoorzitter van de PvdA in Opmeer: 'Er is nooit een verzoek tot wijziging van die bestemming gekomen. Ik geef ze ook weinig kans. Dat zou dan waarschijnlijk gaan om een wijziging in een woonfunctie en dat willen we als gemeente niet. Opmeer bouwt zelf woningen en die willen we ook slijten. We willen niet in onze eigen vingers snijden.'

Zijn VVD-collega Barry Bierman wijst op een afspraak met omwonenden dat het gebouw een cultureel-maatschappelijke bestemming moet krijgen. Maar wat als de nieuwe eigenaar het gebouw wil slopen? 'Dat is prima. Een park is ook een cultureel-maatschappelijke bestemming.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden