Nooit eerder gezien (3)

De EO meldt op de eigen website over De Verandering dat de serie al sinds 1984 wordt uitgezonden. Dat het als zodanig het eerste 'emotioneel geladen' programma op onze televisie was....

Hoe dan ook, De Verandering bestaat nog altijd en wordt tegenwoordiggepresenteerd door Eric Velu. Een enorme man die in lichaamstaal en mimiekwel wat van Willibrord Frequin weg heeft, en over wie op EO-homepage staatgeschreven dat hij op zijn 22ste tot het geloof werd geroepen vanuit eenchristelijke boekenstand te Bussum, direct erna zijn stamcafé in rende enuitriep: 'Ik heb het het gevonden. Het is Jezus!?' Dat vraagteken staat ergek genoeg echt bij, maar dat kan uiteraard niet anders dan een vergissingte zijn.

Velu is wekelijks op dinsdag met De Verandering te zien en afleveringenervan worden een paar dagen later op de ochtenden herhaald. In de laatsteuitzending maakten we kennis met het echtpaar Hilbrand en Maartje. Zij lagjaren in huis aan bed gekluisterd vanwege versleten tussenwervels, eenaandoening die grote druk veroorzaakte op hun huwelijk en Maartje zelfs totsuïcidale gedachten bracht. Door veel te bidden, leerde zij haar lot tedragen. Haar relatie tot God bleek echter ook nog een turbo-stand tehebben, want toen zij zich eenmaal bereid toonde om eengebedgenezingsdienst van ene Jan Zijlstra bij te wonen, streek de Heer Zijnhand over het hart en wilde Hij alsnog wel een wonder verrichten. In dewoorden van Jan Zijlstra: 'Voel je wat?! Jij krijgt een compleet nieuwerug! Hoehhh, dat is de kracht van God!'

Maartje kan sindsdien weer alles en is volgens Eric Velu zelfs 'vollediggenezen verklaard'. Welke uitleg de medische wetenschap geeft aan versletenwervels die in een 'compleet nieuwe rug' veranderen, kom je in hetprogramma niet te weten. Wonderen: je moet ze natuurlijk niet ingewikkelderwillen maken dan nodig is. En voor de gewone geneeskunde verwijst de EOgraag door naar een van de vele ziekenhuisseries van die omroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden