Nomura kopieert miljoenendeal Bowie

De befaamde nachtclub The House of Blues in Hollywood swingde deze week als vanouds, maar het gezelschap van managers uit de amusementsindustrie werd niet opgezweept door muziek, maar door het vooruitzicht op vette contracten....

AP

WEST HOLLYWOOD

Grote namen uit de muziek- en de filmsector luisterden ademloos naar een aantal heren in dure maatkostuums uit Wall Street. Zij ontvouwden een plan voor de uitgifte van obligaties met als onderliggende zekerheid de toekomstige royalties van musici en acteurs voor oude succesnummers.

'Dat is de toekomst', wist Ron Stone, onder meer manager van de zangeressen Bonnie Raitt en Tracy Chapman. 'Het begint ons te dagen. Ik moet mijn huiswerk doen en een uitrekenen hoeveel geld hiermee gemoeid is. Als het de moeite waard is, zal ik het zeker voorleggen aan mijn cliënten.'

Het plan, dat is uitgedacht door Nomura Asset Capital Corp., een Amerikaanse dochter van de Japanse financiële instelling, is gemodelleerd naar de transacties van 55 miljoen dollar van popster David Bowie met de Amerikaanse verzekeraar Prudential.

Bowie verkocht daarbij alle nog te ontvangen royalties voor zijn tot en met 1990 uitgebrachte muziek. Nomura heeft een nieuwe dochtermaatschappij opgericht, Nomura Capital Entertainment Finance, die zich zal richten op het tot stand brengen van soortgelijke transacties.

De deal van Bowie was een primeur, maar sindsdien hebben meerdere financiële instellingen het veilig stellen van intellectueel eigendom ontdekt als nieuwe, winstgevende activiteit.

'Ik denk dat we in potentie de manier waarop de amusementsindustrie gefinancierd wordt op tal van manier kunnen veranderen', meende Ethan Penner, de bestuursvoorzitter van de nieuwe Nomura-dochter. Om zijn affiniteit met de show bizz te bewijzen bracht Penner tijdens de lunch in de populaire nachtclub zijn geheel eigen versie van Born to be wild voor de gasten ten gehore. 'We hebben het over de hele breedte van de amusementssector, van auteur John Grisham tot de filmstudio Warner Bros.'

Penner zegt al met verscheidene artiesten in onderhandeling te zijn over een mogelijke transactie, maar hij weigerde te onthullen om welke bekende namen het gaat. De lunch in The House of Blues trok wel vertegenwoordigers van sommige grote namen in Hollywood. Martin Erlichman, de manager van Barbra Streisand, was er samen met John Frankenheimer, die onder meer de zakelijke belangen van Diana Ross behartigt en Cara Burns, een advocate die optreedt voor Don Henley, de zanger van The Eagles, en golfer Tiger Woods.

Maar Nomura is niet de enige partij op Wall Street die reikhalzend uitziet naar Hollywood. Ook investeringsbank Bear Stearns is in gesprek met verschillende partijen over dergelijke transacties. Voor de betrokken artiesten zijn de nieuwe mogelijkheden zeer aantrekkelijk. Zij kunnen beschikken over een bedrag ineens zonder dat zij jaren hoeven te wachten tot de royalties binnendruppelen en houden de controle over hun muziekrepertoire of filmrechten.

Nomura denkt investeerders te kunnen overhalen hun geld te steken in dergelijke door auteursrechten gedekte effecten. De zakenbank dient beleggers slechts te overtuigen van de waarde van het oude repertoire van een musicus of de filmrechten van een acteur.

De schatting van de toekomstige waarde gebeurt op basis van de verdiensten van soortgelijk intellectueel eigendom in het verleden en de grilligheid van de amusementsmarkt. Nomura overweegt op dezelfde basis ook leningen te verstrekken aan platenmaatschappijen en filmstudio's.

De technische ontwikkeling speelt Nomura in de kaart. De vervanging van de vinyl platen door de cd heeft in het verleden uitgebreide mogelijkheden geschapen om oud repertoire van populaire artiesten opnieuw uit te brengen. Bovendien is er sprake van een toenemende vraag in landen als India en China naar westers amusement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden